De gemeente Gorinchem stelde na de vechtpartijen in het park extra toezicht in.
Volledig scherm
De gemeente Gorinchem stelde na de vechtpartijen in het park extra toezicht in. © Cor de Kock

Justitie eist tot honderd uur werkstraf voor hoofdverdachten Gorcumse ‘parkrel’

Drie minderjarige Gorcumse jongeren hebben dinsdag werkstraffen tot honderd uur tegen zich horen eisen voor hun aandeel in de mishandelingen van leeftijdgenoten in het Gijs van Andelpark november vorig jaar. Justitie legt de twee 16-jarigen en de 15-jarige poging doodslag in vereniging ten laste.


Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie tegen alle drie de jongens ook voorwaardelijke jeugddetentie geëist met een proeftijd van twee jaar. De tijd die ze al vastgezeten hebben, wordt als onvoorwaardelijke jeugddetentie beschouwd. De officier van justitie heeft de jeugdrechter ook gevraagd hen contactverboden op te leggen, zodat de Gorcumers onderling geen contact meer mogen hebben. Dit omdat de jongeren de mishandeling in groepsverband hadden gepleegd. 

Videobeelden

De drie verschenen dinsdag voor de meervoudige jeugdrechter, die de zaak achter gesloten deuren behandelde. Ze zouden meerdere leeftijdgenoten zwaar hebben mishandeld. De politie kreeg minimaal vijf aangiften binnen nadat videobeelden van een van de mishandelingen waren gedeeld. 

Daarop was te zien hoe een slachtoffer dat op de grond lag, werd geschopt en geslagen. Deze beelden leidden tot grote verontwaardiging, zowel nationaal als internationaal. Tweede-Kamerleden stelden vragen aan minister Ferd Grapperhaus over de gebeurtenissen in het Gorcumse park. De gemeente besloot om toezichthouders er extra te laten surveilleren.

Vast 

,,Vanwege het geweld dat is gebruikt door deze jongens is besloten hen voor poging doodslag te vervolgen. Het OM verwijt hen dat zij het grootste aandeel hebben gehad in het toegepaste geweld in het Gijs van Andelpark. Gelet op hun leeftijd is er een fikse voorwaardelijke straf geëist om ze te doordringen van de ernst van de mishandeling en daarnaast nog een stevige werkstraf. Goed om hierbij op te merken is dat zij na aanhouding ook al een tijd vast hebben gezeten’’, aldus het OM in een verklaring.    

Een vierde verdachte, een 14-jarige Gorcumer, moet later deze maand voor de jeugdrechter verschijnen. Hem wordt openlijke geweldpleging ten laste gelegd. Het Openbaar Ministerie bekijkt nog wanneer ze de groep meelopers gaat uitnodigen voor een zitting waarbij het zelf de straffen gaat opleggen. Bij de vechtpartijen bleken er meerdere jongeren te zijn geweest die de hoofdverdachten aanmoedigden. 

Uitspraak over twee weken.

Lees meer over de mishandelingen in het Gijs van Andelpark in ons dossier.

Rivierenland