Volledig scherm
Beveiligers zijn ingezet door de gemeente in het Gijs van Andelpark in Gorinchem. © ANP

Vierde verdachte opgepakt voor gefilmde mishandeling in Gorinchem

Een 16-jarige Gorcumer is woensdag aangehouden in het onderzoek naar de mishandelingen in het Gijs van Andelpark in Gorinchem. Hij wordt door de politie beschouwd als een van de hoofdverdachten in de ‘parkrel’, net als de drie Gorcumers die dinsdag al werden aangehouden.

De jongen meldde zich woensdagochtend op verzoek van de politie op het bureau. Een dag eerder kregen de drie andere hoofdverdachten - een 14-jarige en twee 15-jarigen - eenzelfde uitnodiging. Eenmaal op het politiebureau werden ze ingesloten voor verhoor: zij zitten voorlopig nog vast.

Volledig scherm
In de filmpjes is te zien hoe de daders leeftijdgenoten tegen de grond werken en hen schoppen en slaan. © AD

De Gorcumse jongeren zijn onder meer opgepakt aan de hand van vier filmpjes die van de mishandelingen zijn gemaakt. Daarin is te zien hoe ze leeftijdgenoten tegen de grond werken en hen schoppen en slaan. Nadat een van de slachtoffers aangifte deed, volgenden er meer. De politie heeft vijf aangiften binnen.

Waarom de 16-jarige, die door de politie ook als hoofdverdachte wordt aangeduid, zich pas een dag later moest melden kan een politiewoordvoerder niet zeggen. Volgens haar is al wel duidelijk dat het niet bij deze aanhouding zal blijven. ,,In de komende tijd gaan er nog meer volgen. Het onderzoek richt zich nu op de groep eromheen, die ook heeft deelgenomen aan de openlijke geweldpleging.’’

Of die aanhoudingen de komende dagen plaatsvinden of pas later, kan de woordvoerder niet zeggen. ,,Wat ons betreft gebeurt dit zo snel mogelijk.’’

Schokgolf in Nederland

De filmpjes trokken nationaal en internationaal aandacht en politici spraken hun afschuw uit. Eind vorige week werd duidelijk dat de aanleiding voor de mishandelingen mogelijk ligt in ruzies over het betasten van een meisje op de Gorcumse kermis en gedoe om een fietssleutel.

Gorcumse scholen schorsten vorige week leerlingen die in de filmpjes te zien waren. Met een aantal van hen en hun ouders worden volgens een woordvoerder zogeheten rentreegesprekken gevoerd. ,,Voordat ze terugkeren vinden ook gesprekken plaats door de teams, klassen en mentoren. Het is de bedoeling dat iedereen weer veilig naar school kan. Eind vorige week is met alle kinderen klassikaal besproken wat er is gebeurd en hoe daarmee om te gaan. Met individuele leerlingen die hier behoefte aan hebben, wordt eveneens gepraat.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

  1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
    PREMIUM
    Dagboek

    Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

    Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met maar liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.