Volledig scherm
Dilan Yesilgöz-Zegerius is één van de drie VVD-Kamerleden die van minister Grapperhaus willen weten of burgemeester Reinie Melissant na het geweld in Gorinchem ‘Marokkaanse moskeeën’ bezocht. © ANP

VVD Tweede Kamer: ‘Bezocht burgemeester Marokkaanse moskeeën na Gorinchems parkgeweld?’

Klopt het dat burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem direct na het veelbesproken en gefilmde ‘parkgeweld’ in Gorinchem ‘Marokkaanse moskeeën’ heeft bezocht? Dat vragen drie Tweede Kamerleden aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

De minister heeft nog niet gereageerd, maar Melissant zelf laat donderdagavond weten dat ze geen moskeeën heeft bezocht. Wel heeft ze enkele slachtoffers en hun ouders gesproken. Op hun eigen verzoek was dat telefonisch.

De  betreffende VVD-Kamerleden Dilan Yesilgöz-Zegerius, Rudmer Heerema en Chantal Nijkerken-de Haan, lichten niet toe waar ze de informatie over het vermeende moskee-bezoek vandaan hebben. Gorinchem heeft overigens één Marokkaanse moskee, niet meerdere. 

Daders beschermen

Ook Gorcumse scholen krijgen kritiek van de VVD-Kamerleden, omdat ze verdachten zouden hebben geschorst ‘ter bescherming’, terwijl volgens de drie juist de slachtoffers bescherming verdienen. ,,Klopt het dat deze school de waarschijnlijke daders wilde beschermen?", vragen de fractiegenoten. Aan het AD lieten schoolbesturen eerder al weten dat er inderdaad leerlingen die in de filmpjes te zien waren zijn geschorst, ‘om de rust te bewaren.’ De VVD stelt echter dat de school op die manier daders beschermde in plaats van slachtoffers.

Niet alleen de VVD, maar ook andere fracties in de Tweede Kamer hebben vragen gesteld over het geweld in Gorinchem, waarvoor nu vier minderjarige verdachten zijn opgepakt. Zo wil de PVV weten wat het kabinet gaat doen tegen ‘groepsgeweld’ en ook ‘Waarom niet alle moskeeën in Nederland gesloten worden.’ Minister Grapperhaus gaat nog reageren op de kwestie, zo heeft hij de Tweede Kamer laten weten. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland