Volledig scherm
't Huys te Hoecke. © AD

Eerder insuline-incident in ’t Huys te Hoecke

Een 87-jarige bewoonster van ’t Huys te Hoecke in Puttershoek heeft een maand voor de zorgmoord in het verpleeghuis een dubbele dosis insuline toegediend gekregen. Het ging om een medische fout en had niets te maken met de van zorgmoord verdachte Rahiied A. ,,Maar het is zorgwekkend dat dit in hetzelfde verpleeghuis is gebeurd’’, zegt hoogleraar Jan Klein van de Erasmus Universiteit.

De bewoonster kreeg zelf in de gaten dat personeel haar te veel insuline toediende en hield er niets aan over. ,,Als iemand een dubbele dosis insuline krijgt, worden de bloedsuikers heel laag. Je kunt daar zelfs aan doodgaan’’, aldus hoogleraar Klein. ,,Dat dit ook in het verpleeghuis is gebeurd waar de zorgmoord plaatsvond, kan een uiting van cultuur zijn. Denk bijvoorbeeld aan een personeelstekort.’’

De dochter van de 87-jarige bewoonster is verontwaardigd omdat zij het gevoel heeft dat de zorginstelling de medische fout in de doofpot wilde stoppen. ,,Mijn moeder mocht ons niet bellen’’, zegt ze. ,,Dat nemen we de zorgverleners heel kwalijk. Het is dat mijn man haar later die dag toevallig aan de telefoon kreeg en ze het vertelde. Ik was boos, maar pas dagen later kreeg ik een leidinggevende aan de telefoon.’’

Handtekening

Drie weken later volgde een gesprek. Uit een verslag daarvan blijkt dat de betrokken medewerkers niet het protocol voor het spuiten van insuline hebben gevolgd. Een van de leidinggevenden gaf aan de medische fout ernstig te betreuren en dat het ‘nooit had mogen gebeuren’. De medewerkers hadden geen aftekenmap bij zich en de noodzakelijke handtekening werd pas later gezet. Zij hebben een aantekening in hun personeelsdossier gehad.

Theus van der Poel van het managementteam van Zorgwaard, waar ’t Huys te Hoecke onder valt, zegt dat de betrokken medewerkers niet goed hebben gecommuniceerd en onvoldoende hebben opgelet. Hij ontkent dat de instelling het incident onder het tapijt wilde vegen. De 87-jarige bewoonster staat volgens hem te boek als wilsbekwaam, reden voor de leiding om na de medische fout geen contact met de familie te zoeken. 

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard