Volledig scherm
Een Canadese verpleegster werd eerder dit jaar tot levenslang veroordeeld voor acht insulinemoorden. © ANP

Insuline geliefd moordwapen

De 21-jarige Rotterdammer zorgmedewerker die wordt verdacht van de moord op een bejaarde in Puttershoek gebruikte insuline als moordwapen. Het goedje wordt vaker gebruikt om mensen van het leven te beroven. 

Verpleegkundige Martha U. doodde in de jaren 90 vier bewoners van een verpleeghuis in Delfzijl met insuline-injecties. Dat deed ze naar eigen zeggen uit mededogen; ze kon hun lijden niet meer aanzien. Deskundigen omschreven haar tijdens het proces echter als ‘agressief en een niet-gedemonteerde tijdbom’. U. kreeg vier jaar gevangenisstraf en tbs.

Een Canadese verpleegster werd eerder dit jaar tot levenslang veroordeeld voor acht insulinemoorden. Haar slachtoffers waren vijf vrouwen en drie mannen tussen de 75 en 96 jaar.

Suikerspiegel

Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier. Het hormoon verlaagt de suikerspiegel, maar als die te lang te laag is, krijgen belangrijke organen als het hart en de hersenen geen energie meer. De gevolgen van een overdosis insuline variëren van persoon tot persoon. Een gezond slachtoffer wordt misselijk en gaat braken, een verzwakte patiënt kan hartritmestoornissen krijgen, het bewustzijn verliezen, in coma raken en uiteindelijk zelfs overlijden. Omdat veel zieke ouderen deze symptomen aan het einde van hun leven vertonen, wordt zo’n sterfgeval lang niet altijd als verdacht beschouwd.

Moordwapen

Quote

Moderne apparatuur kan het onder­scheid maken tussen syntheti­sche en natuurlij­ke insuline

Donald Uges, expert

Waarom insuline als moordwapen? In de eerste plaats omdat het voor verpleegkundigen makkelijk te verkrijgen is, zegt emeritus hoogleraar Donald Uges, expert op het gebied van klinische en forensische toxicologie. ,,Het is een voor de hand liggend middel", verklaart hij. ,,In ziekenhuizen en verpleeghuizen zijn altijd flesjes insuline aanwezig."

,,Iemand met kwade bedoelingen kan zo wat in het infuusslangetje spuiten. Daar komt bij dat het een lichaamseigen stof is. Bij een verhoogde insulinespiegel is dus lastig aan te tonen of het lichaam dat heeft aangemaakt, of dat het van buiten is ingebracht.’’

Die onduidelijkheid werkte tot enkele jaren geleden in het voordeel van de dader, maar volgens Uges heeft de techniek hen inmiddels ingehaald. ,,Moderne apparatuur kan het onderscheid maken tussen synthetische en natuurlijke insuline.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam