'Zorgmoord' zaait angst onder bewoners verpleeghuis Puttershoek

VideoAfgrijzen en koude rillingen. Bewoners van verpleeghuis Huys te Hoecke in Puttershoek reageren geschokt nu ze weten dat een buurvrouw door een medewerker van het zorghuis is gedood.

Quote

Je gaat nu nadenken over situaties die je hebt meegemaakt

Bewoner van Huys te Hoecke

Het restaurant van Huys te Hoecke in Puttershoek is leeg. In het café praten bewoners met een kop koffie over het dagelijkse leven. En over de arrestatie van een 21-jarige Rotterdammer, die vrijdag werd gearresteerd op verdenking van de moord op een bejaarde medebewoonster en de poging tot moord op twee andere bejaarde vrouwen uit Puttershoek en Rotterdam.

Een aantal mensen denkt te weten wie de dader en oud-medewerker van het verpleeghuis is, maar zwijgt als het graf als er naar diens identiteit wordt gevraagd. Uit angst. Of 'omdat ze het niet zeker weten' en 'niemand zwart willen maken'. ,,Je gaat er niet vanuit dat zoiets in je eigen omgeving gebeurt. Als dat dan toch het geval is, ga je wel nadenken over situaties die je zelf hebt meegemaakt. Daar krijg je echt koude rillingen van", zegt een 73-jarige bewoonster. Een medebewoner van 75 vult haar aan: ,,Het is werkelijk bizar. Dit had ook een van ons kunnen overkomen.''

Insuline

De vrouw is door het toedienen van insuline-injecties om het leven gebracht. Een methode die in ons land vaker is toegepast. Verpleegkundige Martha U. doodde zo in de jaren 90 vier bewoners van een verpleeghuis in Delfzijl. Naar eigen zeggen uit mededogen; ze kon hun lijden niet meer aanzien. U. kreeg vier jaar gevangenisstraf en tbs.

Tbs staat ook de 21-jarige Rotterdammer te wachten, voorspelt Frank Koerselman, hoogleraar psychiatrie en psychotherapie. Zijn motief is nog onduidelijk. Koerselman ziet wel een overeenkomst in eerdere 'zorgmoorden'. Zo zit in Duitsland een verpleegkundige vast die tientallen patiënten medicijnen gaf waardoor ze hartritmestoornissen kregen. Hij speelde vervolgens de held door hen te reanimeren.

Directeur Nico de Pijper van Zorgwaard, waar Huys te Hoecke onder valt, verwijst voor daderdetails naar het Openbaar Ministerie (OM). ,,Dit is een heel vervelende situatie voor onze bewoners en iedereen die hier bij betrokken is'', zegt De Pijper, die de bewoners inlichtte over de moord.

Lees door onder de foto. 

Volledig scherm
Verpleeghuis Huys te Hoeke in Puttershoek. © ANP

Heftig

Burgemeester André Borgdorff van de gemeente Binnenmaas waar Puttershoek onder valt spreekt over een 'heftig en vreselijk bericht'. Volgens hem heeft de zaak een grote impact op de gemeenschap en wordt in het verzorgingstehuis de vinger aan de pols gehouden wat betreft de reacties. Een informatieavond volgt mogelijk nog, maar is tot nu toe niet nodig gebleken.

Quote

Een hard gelag voor werknemers die op deze afdeling wel enorm hun best doen

Burgemeester André Borgdorff

De 21-jarige verdachte werkte op het moment van de moord in het verpleeghuis. Volgens ingewijden sloeg hij toe bij de dementerende bejaarden. ,,Het is een hard gelag voor de andere werknemers die op deze afdeling wel enorm hun best doen. Dat dit daar is gebeurd, is ook slecht voor hun naam", zegt een werkneemster. ,,Op die afdeling ligt ook de medicatie voor het laatste stukje, als het echt niet meer gaat.''

Riene Verburgh van de SP in de Hoeksche Waard spreekt er regelmatig werknemers en bewoners. ,,De werkdruk is torenhoog'', zegt zij. ,,Veel helpers krijgen drie tijdelijke contracten en mogen er daarna een half jaar niet meer werken.'' De anonieme werkneemster bevestigt dit. ,,Meerdere collega's kampen met een burn-out. Er is veel te weinig personeel."