Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Zwarte lijst ouderenzorg vanaf volgend jaar verplicht

De zwarte lijst voor stelend zorgpersoneel is in Rotterdam pas vanaf volgend jaar verplicht. De Rotterdamse verzorgende Rahiied A., verdacht van minstens drie insulinemoorden, kon in meerdere verpleeghuizen in de regio aan de slag nadat hij op staande voet was ontslagen voor diefstal.

Instellingen uit de Rotterdamse regio kunnen zich al wel vrijwillig aansluiten bij het Waarschuwingsregister. Eerder meldde de gemeente Rotterdam dat één organisatie dit had gedaan en dat een andere zich hierbij wilde aansluiten. Pas met de nieuwe contracten, die per 1 januari ingaan, kan de gemeente het meedoen aan het waarschuwingsregister verplicht stellen. 

Op de zwarte lijst, op de politieke agenda gezet door Leefbaar Rotterdam, komen medewerkers nog vóór een veroordeling. Als er voldoende bewijs is dat zij iets hebben gestolen, als er een aangifte ligt bij de politie en als hij niet meer werkzaam is bij de instelling kan een persoon al in het register worden gezet. Wie een nieuwe kracht aanneemt, kan in het register checken of hij eerder is weggestuurd vanwege diefstal, maar bijvoorbeeld ook bij mishandeling of seksueel misbruik.

Werkstraf

Laurens ontsloeg Rahiied A. verleden jaar op staande voet nadat hij enkele duizenden euro’s zou hebben gestolen van een bejaarde bewoonster van een verpleeghuis in Rotterdam. De 21-jarige Rotterdammer liep in 2014 enkele weken stage bij Laurens en was tijdens de diefstal ‘gewoon’ in dienst bij de Rotterdamse instelling. In augustus werd de Rotterdammer voor dat vergrijp door de politierechter veroordeeld voor 80 uur werkstraf, waarvan 40 uur voorwaardelijk.

Ondanks het ontslag op staande voet en later de veroordeling wist A. weer in de zorg aan een baan te komen. Tot aan zijn arrestatie van twee weken geleden werkte hij vier dagen in de week bij een andere zorginstelling en ging hij één dag van de week naar school. Ook werkte hij als oproepkracht bij Humanitas. De Rotterdammer wordt verdacht van minstens drie moorden met insuline. Hij zou zijn slachtoffers insuline hebben gegeven, terwijl er geen medische noodzaak was. Andere sterfgevallen worden nog onderzocht. De Rotterdammer wordt ook verdacht van pogingen moord.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam