Brech gepakt dankzij alerte Nederlander die met hem sprak

Update / videoJos Brech is opgepakt met dank aan een alerte Nederlandse toerist. Hij had de foto van de Limburger in de media zien staan en ontdekte dat Brech zich ophield in een stil gebied in het noordoosten van Spanje. 

,,Deze man dacht 'verhip dat is die kerel die ze zoeken' en heeft vervolgens contact gezocht met het Nederlandse politieteam", laat Peter R. de Vries weten. De politie kreeg meer dan duizend tips binnen, maar volgens De Vries was er meteen het gevoel dat de informatie van de Nederlander zeer waardevol was. 

,,Deze man heeft zelfs een paar keer met Brech gesproken, hij heeft goed werk verricht. De Nederlandse politie heeft contact gezocht met de Spaanse collega's en vrij kort erna is Brech aangehouden."

Volgens De Telegraaf gaat het om een 46-jarige Nederlander, die verder anoniem wil blijven. Hij woont in de regio van Castelltercol, waar Brech zondag is aangehouden: ,,Hij zat in een tentje in het bos, vlakbij een huis dat al jaren wordt bezocht door meerdere mensen. Het is een soort commune, waar ik zelf ook lange tijd heb gewoond'', aldus de tipgever tegen de krant.

,,Ik heb hem in juli al eens gezien en gesproken, en voor het laatst begin deze maand. Hij leeft graag in de natuur, had hij me laten weten. Daarom zat hij daar. Hij zag er netjes uit, niet verwilderd of zo. Het is verder een keurige man.'' Toen het nieuws over hem bekend werd, kreeg de tipgever er echter een naar gevoel bij. ,,Ik heb ook een vriend van mij zijn foto laten zien, vroeg hem: dat is toch die Hollander die we hier hebben gezien? Zeker weten, antwoordde hij.''

Volgens De Vries is Brech aangehouden in een open veld en sliep hij in een kleine tent. Waarom de verdachte van de moord op Nicky Verstappen juist voor een gebied (Catalonië) in Spanje koos waar veel Nederlandse toeristen verblijven, is niet duidelijk. ,,Tja, wat is wijsheid als je op de vlucht bent? Wij zijn vooral ontzettend blij en opgelucht dat hij redelijk snel is gepakt", vindt de misdaadjournalist.

De tipgever nam zaterdag contact op met de politie en sprak een klein uur met een rechercheur. ,,Toen is mij op een gegeven moment verteld: we gaan actie ondernemen.'' Dat was spannend, zegt hij. Vooral omdat hij bang was dat Brech tijdig onraad zou ruiken. ,,Ik ben heel erg opgelucht dat hij nu is gepakt.''

Leden van het Nederlandse onderzoeksteam vertrekken maandag naar Spanje om Brech te zien en te spreken. Tot nu toe heeft hij nog geen informatie gegeven aan de Spaanse politie. 

Volledig scherm
Verdachte Jos Brech in moordzaak Nicky Verstappen. © youtube