Volledig scherm
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. © ANP

Minister overweegt afstaan dna na oproep verplicht te stellen

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vindt dat er gediscussieerd moet worden over het verplicht afstaan van dna na een oproep. Hij reageert daarmee op de zaak rond de dood van Nicky Verstappen, waarbij de politie na twintig jaar onderzoek een verdachte op het oog heeft. 

Quote

Ik ben heel erg opgelucht voor de familie

Minister Grapperhaus

,,Ik denk dat het echt van belang is dat we ons realiseren dat we in de maatschappij technologische ontwikkelingen hebben die de pijn kunnen verzachten van nabestaanden", aldus Grapperhaus vanmiddag. 

De bewindsman vindt dat er dan ook gediscussieerd moet kunnen worden over de vraag of er niet 'onder bepaalde omstandigheden op dna-afname na een oproep verplichtingen moeten worden gezet'.

Zo'n verplichtstelling zou wel aan een aantal belangrijke eisen moeten voldoen. ,,Dat moet je niet zomaar doen. Je moet rekening houden met de privacy en je recht op lichamelijke integriteit." Hij wil hierover gaan praten met de Tweede Kamer.

Opgelucht

Grapperhaus is blij dat het onderzoek rond de dood van Nicky Verstappen een verdachte heeft opgeleverd. ,,Ik ben heel erg opgelucht voor de familie." Hij wil de opsporingsdiensten alle ruimte geven om de 55-jarige Jos Brech zo snel mogelijk te vinden. 

De minister vindt dat het resultaat bemoedigend werkt om in de toekomst meer van dit soort grote dna-onderzoeken te doen bij andere zaken.

Het Openbaar Ministerie en de politie in Limburg maakten vanochtend bekend dat er in de zaak-Verstappen na twintig jaar onderzoek een verdachte in beeld is. De politie weet echter niet waar hij is. Zijn familie gaf hem in april op als vermist.

In 1998 was Brech 35 jaar oud en woonde hij in Simpelveld. Hij was actief bij de scouting en heeft enige jaren op een peuterspeelzaal gewerkt. Ook kwam hij eerder in beeld voor een zedenfeit. Daar werd hij toen niet voor veroordeeld. De politie gaat ervan uit dat Brech nog leeft en zet vol in op zijn opsporing. 

Bekijk hieronder beelden van Jos Brech. De politie heeft het publiek opgeroepen tips over zijn verblijfplaats te melden.