Volledig scherm
Het graf van Nicky op de R.K. Begraafplaats in Heibloem. © ANP

Vervolging in zaak-Nicky Verstappen lastiger door verjaring

Vanaf morgen wordt het nog moeilijker om iemand voor de rechter te slepen voor de dood van Nicky Verstappen. Dan is het precies twintig jaar geleden dat de 11-jarige jongen verdween uit zijn tent tijdens een zomerkamp. Veel delicten verjaren na die termijn. 

Volledig scherm
Nicky Verstappen © Politie

,,Voor de onderzoekers en het Openbaar Ministerie is dit een ongelofelijk belangrijke grens," zegt strafrechtgeleerde Theo de Roos tegen de Limburgse zender L1, die een aantal strafrechtdeskundigen naar de verjaring van de zaak heeft laten kijken. De deskundigen concluderen dat de kans op succes in de zaak, waarvoor momenteel grootschalig verwantschapsonderzoek plaatsvindt, steeds kleiner is. 
Volgens hoogleraar strafrecht Göran Sluiter zijn veel mogelijke strafbare feiten na vrijdag verjaard in de zaak van Nicky Verstappen. ,,Stel dat we uitkomen bij ontvoering, dan is dat verjaard. Zware mishandeling met de dood tot gevolg is ook verjaard, het onttrekken aan het ouderlijk gezag is ook verjaard'', zegt hij tegen L1.

De doodsoorzaak van Nicky Verstappen, wiens levenloze lichaam een dag na de verdwijning werd gevonden op de Brunssummerheide, is altijd onbekend gebleven. Ook is het onduidelijk of hij seksueel is misbruikt. Voor misdrijven waar een gevangenisstraf van twaalf jaar of meer op staat, zoals moord en verkrachting, geldt er geen verjaringstermijn.

Verwantschapsonderzoek

Bij het verwantschapsonderzoek in verband met de dood van Nicky Verstappen heeft de politie nog vorige maand nog eens 3000 mannen gevraagd hun dna vrijwillig af te staan. Van de eerste 21.500 mannen die gevraagd werden, liet 68 procent zijn wangslijm afnemen. Het onderzoek moet meer duidelijkheid geven over de dood van Nicky Verstappen en mogelijk tot een verdachte leiden.

,,Het wordt een probleem als justitie een aantal feiten had willen meenemen en dat niet meer kan vanwege de verjaring", zegt deskundige Göran Sluiter tegen de Limburgse zender. ,,Ik denk dat dan de discussie over de verjaringstermijn weer zal oplaaien."

Justitie reageert in een korte schriftelijke verklaring op de verjaringstermijnen: 'Het onderzoeksteam is zich bewust van dit proces.'

Volledig scherm
Een man staat in de rij voor een afnamelocatie waar DNA afgestaan kan worden in het verwantschapsonderzoek rondom de moord op Nicky Verstappen. De elfjarige jongen werd twintig jaar geleden op de Brunssummerheide vermoord. © ANP
  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.