Volledig scherm
Dominee Maarten Klaassen, één van de initiatiefnemers van de Nederlandse versie van de Nashville-verklaring, zou zondagmorgen de dienst in de Grote Kerk voorgaan. © Cor de Kock

Initiatiefnemer ‘Nashville-verklaring’ komt toch niet naar Gorinchem

UPDATERuim 200 mensen uit Gorinchem hebben de petitie tegen de komst van dominee Maarten Klaassen, één van de initiatiefnemers van de Nederlandse versie van de Nashville-verklaring, ondertekend. Het bezoek van de Klaassen aan de Grote Kerk is vandaag geannuleerd.

Klaassen zou zondagmorgen de kerkdienst voorgaan. Of de weerstand tegen de initiatiefnemer van de Nashville-verklaring iets met het afblazen van zijn komst te maken heeft, is niet bekend.

In de petitie stellen de ondertekenaars dat de komst van Klaassen een belediging is voor de LGBTI-gemeenschap. ,,Als tolerante stad zitten we daar niet op te wachten in Gorinchem!’’ De actievoerders verzoeken de komst van de dominee aan te merken als ‘niet gewenst’ en op zijn minst de toespraak uit te stellen totdat het Openbaar Ministerie besloten heeft of er strafrechtelijk onderzoek komt naar aanleiding van de verklaring.

Ophef

De Nashville-verklaring zorgde de afgelopen dagen voor veel ophef. In het pamflet staat dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Het zou in strijd zijn met ‘Gods heilige bedoelingen wanneer mensen zichzelf bewust zien en positioneren als personen met een homoseksuele of transgenderidentiteit’. 

Ook stelt de verklaring dat ‘God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw’. Verder zou genezing van homoseksualiteit mogelijk zijn. Deze orthodoxe boodschap werd afgelopen weekeinde door ruim tweehonderd protestantse predikanten en voorgangers ondertekend.

‘Homo-lobby’

Klaassen zei maandag tegen de NOS dat de verklaring ‘in eerste instantie’ helemaal niet is bedoeld als anti-homo. Hij stelde in de eerste plaats alleen te willen opkomen voor het klassiek-christelijke standpunt over man en vrouw. ,,Dat komt door de enorme invloed van de homo-lobby op de samenleving en wij willen een ander geluid laten horen, namelijk wat de kerk altijd heeft voorgestaan”, aldus de predikant in het radioprogramma Nieuws & Co.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland