Volledig scherm
De regenboogvlag wappert op het Stadhuisplein in Gorinchem. © Gemeente Gorinchem

SP: ‘Nashville-ondertekenaar preekt gewoon in Grote Kerk Gorinchem’

Ondanks de ophef over de Nashville-verklaring begin dit jaar, heeft recent nog een ondertekenaar gepredikt in de Grote Kerk in Gorinchem. Dat stelt de SP-fractie, die het college oproept om alert te zijn op intolerantie in de stad.

Begin dit jaar zorgde de zogeheten Nashville-verklaring voor ophef. Voorgangers en ook politici ondertekenden het statement dat gelovige homoseksuelen hun geaardheid niet zouden moeten praktiseren. In Gorinchem leidde de komst van dominee Maarten Klaassen, die meewerkte mee aan de Nederlandse versie van de Nashville-verklaring, tot een petitie tegen zijn preek. Die werd door tweehonderd Gorcumers ondertekend. Daarop zag hij af van zijn bezoek aan de Grote Kerk.

Later bleek in de Johanneskerk in Gorinchem dominee Marten Visser een zondagsdienst te leiden. Ook hij ondertekende het pamflet. Volgens de SP is het daar niet bij gebleven en heeft Visser recent, op 19 mei, nog een keer gepredikt, maar dan in de Grote Kerk. Het kerkbestuur heeft nog niet gereageerd en ook nog niet bevestigd dat Visser inderdaad heeft gesproken op 19 mei.

Beschermen

Ariën van Houwelingen van de SP, die het college vragen heeft gesteld, benadrukt dat hij niet wil dat de gemeente beslist wat een kerkbestuur wel of niet kan doen. ,,Maar we willen wel weten of dit bij het college bekend is. En we willen weten of er ook een intolerante of discriminerende boodschap is verkondigd. Als dat zo is, vinden we dat we onze inwoners daartegen moeten beschermen.”  Dat geldt wat de partij betreft ook voor bijeenkomsten in moskeeën of instanties. Eén van de vragen luidt: ‘Is het college net als de SP van mening dat sprekers die een intolerante en discriminerende boodschap hebben, geen podium zouden moeten kunnen krijgen?’

Van Houwelingen: ,,Het is niet verboden om die mensen uit te nodigen, dat staat iedereen vrij. Maar als gemeente kun je wel een standpunt innemen. En in ieder geval het gesprek aan gaan over die standpunten.” De gemeente Gorinchem hees begin dit jaar nog de regenboogvlag als statement tegen de Nashville-verklaring. Het college heeft nog niet gereageerd op de vragen van de SP. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!