Bankier van het Verzet incasseert vijf Gouden Kalveren

VIDEOHet oorlogsdrama Bankier van het Verzet is vanavond bij de uitreiking van de Gouden Kalveren de grote winnaar geworden. Vijf keer viel de film over de gebroeders Van Hall die de Duitse bezetters met een ondergrondse bank om de tuin leidden in de prijzen.

Het Kalveren-record van de western Brimstone, die vorig jaar zes keer werd onderscheiden, is in stand gebleven. Het oorlogsdrama Bankier van het Verzet moest vanavond met één Kalf minder genoegen nemen.

Met vijf bekroningen, waaronder de Publieksprijs, werd de film van regisseur Joram Lürsen wel de grote winnaar op de slotavond van het Nederlands Filmfestival. De productie werd ook bekroond in de categorieën Beste Film, Beste Acteur (Jacob Derwig), Beste Vrouwelijke Bijrol (Fockeline Ouwerkerk) en Beste Productie Design (Harry Ammerlaan).

Misschien hadden de makers, die met hun film twaalf nominaties in de wacht hadden gesleept, op meer prijzen gerekend. Maar de geflopte arthousefilm In Blue stak daar met drie verrassende onderscheidingen een stokje voor.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Jacob Derwig © ANP

Beste actrice

Zo werd Maria Kraakman uitgeroepen tot Beste Actrice voor haar rol als stewardess die zich in Roemenië bekommert om een dakloze jongen. Jaap van Heusden kreeg voor dezelfde film de regieprijs. De regisseur kreeg ook de prijs voor het Beste Scenario die hij moest delen met Jan Willem Den Bok.

Op de slotavond werd voor het eerst een prijs postuum toegekend. Voor zijn montage van de expliciete jongerenfilm Wij werd Wouter van Luijn (34) bekroond. Hij werd in juli tijdens een confrontatie met een lokale bewoner op Mallorca doodgeslagen. Zijn trofee werd in ontvangst genomen door zijn ontroerde zus.

Bij de televisieprijzen van het Nederlands Filmfestival viel vooral Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen in de prijzen. De boekverfilming van omroep MAX werd bekroond als Beste Televisiedrama. Kees Hulst werd voor zijn vertolking van de titelrol uitgeroepen tot Beste Acteur Televisiedrama. Bij de actrices ging de prijs naar Isle Warringa voor haar vertolking van Juf Ank in De Luizenmoeder.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Ilse Warringa © ANP

Gemor

Gemord werd er traditiegetrouw ook in Utrecht tijdens het Filmfestival. Waarom mochten de speelfilms die tijdens het festival in première gingen – waaronder openingsfilm Niemand in de Stad en het vluchtelingendrama Rafaël – niet meedingen naar de Kalveren?

De makers moeten nu een jaar wachten voordat zij genomineerd kunnen worden. De animo om met grote speelfilms in Utrecht in première te gaan is onder Nederlandse filmproducenten gering. Zo verschijnt het prestigieuze muziekdrama De Dirigent over enkele weken in de bioscoop, terwijl de film ook op het Nederlandse Filmfestival vertoond had kunnen worden.

De nieuwe directeur van het festival, Silvia van der Heiden (ex-hoofd marketing van de VPRO), wil daar volgend jaar verandering in aanbrengen. Een kleine commissie moet een voorselectie kiezen, waardoor de 615 stemgerechtigde leden van de The Dutch Academy For Film per categorie uit slechts vijf films hoeven te kiezen. Zo komt er minder kijkdruk op de leden, die vaak geen tijd hebben om de complete Nederlandse jaaroogst te bekijken.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Kees Hulst © Elmer van der Marel/Max

De volledige lijst met winnaars:

Beste Korte Documentaire

The Atomic Soldiers - Morgan Knibbe

Beste Korte Film

L'été et tout le reste - Sven Bresser

Beste Acteur Televisiedrama

Kees Hulst - Het geheime dagboek van Hendrik Groen

Beste Actrice Televisiedrama

Ilse Warringa - De Luizenmoeder

Beste Televisiedrama

Het geheime dagboek van Hendrik Groen - Tim Oliehoek

Beste Interactive

#Dearcatcallers - Noa Jansma

Beste Sound Design

Jan Schermer - Beyond Words

Beste Muziek

Harry de Wit - Cobain

Beste Camera

Lennert Hillege - Beyond Words

Beste Montage

Wouter van Luijn (postuum) - Wij

Beste Lange Documentaire

Liefde is aardappelen - Aliona van der Horst

Beste Production Design

Harry Ammerlaan - Bankier van het Verzet

Beste Mannelijke Bijrol

Wim Opbrouck - Cobain

Beste Vrouwelijke Bijrol

Fockeline Ouwerkerk - Bankier van het Verzet

Beste Acteur

Jacob Derwig - Bankier van het Verzet

Beste Actrice

Maria Kraakman - In Blue

Beste Scenario

Jaap van Heusden, Jan Willem den Bok - In Blue

Beste Regie

Jaap van Heusden - In Blue

Beste Film

Bankier van het Verzet - Alain de Levita, Sytze van der Laan, Sabine Brian voor NL Film en TV

Publieksprijs

Bankier van het Verzet

Kijk hier wat de verwachtingen vooraf waren op de rode loper:

Volledig scherm
Bankier van het Verzet © PR