Kernenergie? Kansenongelijkheid? Basisbeurs? Ga erover in gesprek
Nederland in gesprekMoeten we over op kernergie? Is de basisbeurs klaar voor een comeback? Moeten boeren verplicht worden minder stikstof uit te stoten? Moet de zorgpremie leeftijdsafhankelijk? De Tweede Kamerverkiezingen zijn in aantocht, maar nu we in een langdurende lockdown wat meer op onszelf zijn teruggeworpen, valt het niet mee om met anderen in gesprek te gaan over deze thema’s. Wij willen u daar graag bij helpen.
Delen per e-mail
Nooit was een goed gesprek meer welkom dan nu. We slaan ons grotendeels manmoedig door de lockdown heen, al maandenlang, maar drijven we daarmee ook niet steeds verder uit elkaar? Kloof na kloof ontstaat, het debat op sociale media verliest steeds meer de nuance. Horen we elkaar nog? En is zoveel te bespreken: corona, de avondklok, de groeiende ongelijkheid, de zorg en het klimaat om maar eens paar hele grote thema’s te noemen.
Om het gesprek tussen mensen met verschillende meningen op gang te brengen, lanceerde De Volkskrant in het najaar van 2020 ‘Nederland in gesprek’. Dat werd een overweldigend succes met maar liefst achtduizend aanmeldingen. Dat verdiende opvolging, maar wellicht ook uitbreiding. En dus zocht De Volkskrant de samenwerking met het AD en zeven regionale titels. Om uit te zoeken of we het gesprek weer op gang kunnen brengen.
Doel van het programma is niet om het met elkaar eens te worden, maar om naar elkaar te luisteren, te discussiëren en bruggen te slaan. Een andermans perspectief, beperkingen en ideeën kunnen een mens aan het denken zetten. Want soms is luisteren waardevoller dan praten.
Om een gesprekspartner te vinden met een andere kijk op de wereld, leggen we deelnemers - onder dit artikel - zeven controversiële vragen voor. U geeft daar antwoord op en vervolgens meldt u zich aan voor Nederland in gesprek. U wordt gekoppeld aan iemand bij u in de buurt. Mochten de dan geldende regels het toelaten, dan kunt u elkaar bijvoorbeeld treffen tijdens een wandeling. Zijn de regels nog streng, dan kunt u digitaal met elkaar in gesprek, via de laptop of telefoon.
‘Nederland in gesprek’ bouwt voort op een idee van het Duitse weekblad Die Zeit. Dat brengt al een aantal jaar duizenden Duitsers aan weerszijden van het opiniespectrum bij elkaar onder de noemer ‘Deutschland spricht’. Het project kreeg onder de noemer My Country Talks internationaal navolging, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, België, Zweden, Italië, Frankrijk, Polen en Zwitserland.
Op zondag 14 maart ontmoet u uw gesprekspartner op een locatie die u samen kiest, of digitaal. De inhoud van de gesprekken blijft volledig privé. De inschrijving van Nederland in gesprek loopt van 23 januari tot en met 28 februari.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Prins Philip (99) overgeplaatst naar ander ziekenhuis, ondergaat hartonderzoek
-
New Yorkse gouverneur Cuomo trekt boetekleed aan over ‘flirterig’ gedrag
De New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo heeft zondag voor het eerst erkend dat zijn gedrag ten opzichte van enkele medewerkers ‘verkeerd uitgelegd’ kon worden als ‘ongewenst geflirt’. Hij zegt bereid te zijn om mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek naar seksuele intimidatie op zijn kantoor. -
PREMIUM
Indiër Wish (35) kwam naar Utrecht om te schaatsen: ‘Het begon op de Vechtsebanen’
In de rubriek Hoe is het nu met? zoeken we mensen op die een rol speelden in het nieuws van een of meerdere jaren geleden. Hoe gaat het nu met ze? Vandaag: de Indiase schaatser Vishwaraj Jadeja (Wish). -
Geen besmettingen bij show Guido Weijers, een vijfde van bezoekers liet zich na afloop niet testen
Er zijn geen mensen met het coronavirus besmet tijdens de theatervoorstelling van Guido Weijers. De show in het Beatrix Theater in Utrecht, op zaterdag 20 februari, was georganiseerd door Fieldlab Evenementen. Al liet niet iedereen zich na het optreden testen. -
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling.
-
Koken & eten
Met deze betaalbare koffie gaat Blokker de concurrentie aan met andere cupjes: 'Dan maar minder marge’
Het begon vorig jaar met een eigen koffiecupmachine. Nu gaat huishoudketen Blokker een stap verder. Vandaag lanceert de winkelketen vier smaken koffie onder de eigen naam. Het is voor het eerst dat Blokker eigen voeding gaat verkopen. Blokker-ceo Jeanine Holscher noemt het een volstrekt logische stap. -
Fitnessgoeroe (46) van BN'ers opgepakt voor illegale prostitutie: 'Dit slaat in als een bom'
De Nederlandse fitnessgoeroe en zangeres Margretha van de L. (46) is vrijdag in de Belgische plaats Schilde bij Antwerpen opgepakt op verdenking van illegale prostitutie en uitbuiting. Van de L. zou samen met haar partner Johan een groot escortbureau met tientallen sekswerkers runnen in het plaatsje Retie, net over de grens bij Eindhoven. Volkszanger Roland Verstappen, die recent een nummer met Van de L. opnam, is met stomheid geslagen. ,,Ik heb Margretha leren kennen als een ontzettend lieve vrouw met een groot hart”, zegt hij tegen deze site. -
energierekening
Johan (72): ‘Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis, zo ben ik opgevoed’
Hoeveel geld besteed je aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan de Boer (72) uit Hegelsom.