Alles met een uitlaat in 2030 verboden in Utrechtse binnenstad

CoalitieakkoordUtrecht wil toe naar een milieuzone voor vervoer zonder uitstoot in 2030. In die zone zijn alleen nog voertuigen zonder schadelijke uitlaatgassen welkom, zoals fietsen en elektrische auto’s. Ook brommers zijn niet meer welkom.

De stad neemt het initiatief voor een coalitie met andere gemeenten ‘om een pad uit te stippelen’ om dit doel te bereiken. Daarnaast wordt de milieuzone - nu nog alleen in de binnenstad - de komende jaren groter in omvang. 

Dat staat in het coalitieakkoord dat GroenLinks, D66 en de ChristenUnie vandaag aan het publiek presenteren. Hoe groot de emissieloze milieuzone precies wordt is nog niet bekend. Dat moet nog worden uitgewerkt, laten de coalitiepartijen weten in een toelichting.

Om de lucht in de stad gezonder te krijgen zetten de partijen verder vol in op het stimuleren van deelauto’s, meer laadpalen voor elektrische auto’s en busvervoer dat zo snel mogelijk (uiterlijk 2028) emissieloos moet zijn.

Parkeertarieven

Daarnaast wil de coalitie ervoor zorgen dat het verkeer de komende jaren niet toeneemt, ondanks de groei van de stad. Op straat parkeren wordt duurder dan parkeren in garages. De parkeertarieven op straat voor vergunningshouders worden duurder in de drukste gebieden van de stad. 

Knippen van wegen

Het omstreden knippen van wegen (om doorgaand verkeer moeilijker of onmogelijk te maken) wordt alleen ingezet als er geen andere alternatieven zijn. Maar een knip bij Votulast (een aantal buurten ten noorden van de binnenstad) lijkt de coalitie ‘onvermijdelijk’.

Parkeerplaatsen

Gisteren lekte via deze krant al uit dat de parkeerplaatsen aan de Oudegracht en het Janskerkhof stapsgewijs worden afgebouwd om de plekken daarna autovrij te maken. 

Van het gas af

Om zo snel mogelijk klimaatneutraal te zijn, moeten er in 2030 minimaal 40.000 bestaande woningen van het gas af zijn. In 2025 ligt op 25 procent van de Utrechtse daken zonnepanelen en het gemeentelijk vastgoed is in 2040 volledig verduurzaamd.

Tippelzone dicht

De drie partijen hebben verder afgesproken dat de tippelzone aan de Europalaan uiterlijk over drie jaar is gesloten. Vanaf de zomer wordt gestart met het opstellen van plannen op maat voor sekswerkers, gericht op opleiding, werk en financiële zelfstandigheid. Utrecht gaat wel door met de ontwikkeling van Het Nieuwe Zandpad en zoekt naar mogelijkheden om ervoor te zorgen dat geïnteresseerden niet afhaken door strenge regelgeving, zoals de afgelopen jaren meermaals gebeurde.

Wonen

De coalitie wil verder op het gebied van wonen een inhaalslag maken. Het tempo van bouwen wordt verhoogd, zowel het aantal sociale huurwoningen als middenhuurwoningen en betaalbare koop gaat omhoog. Ook wil de coalitie werken aan gemengde wijken. Zo wil de coalitie in Overvecht bijvoorbeeld werken aan een meer gemengde wijk door minder sociale huurwoningen.

Om alle doelgroepen van sociale huur ene plek te geven maakt het nieuwe college afspraken met onder andere corporaties  over de extra beschikbaarheid van woningen voor bijzondere groepen, zoals jongeren, statushouders en mensen die uitstromen uit de maatschappelijke opvang.

Kwetsbare mensen

Daarnaast is er in het programma veel aandacht voor kwetsbare mensen. Zo wordt er voor ingezet op schuldhulpverlening en willen de partijen ervoor zorgen dat meer goedkope woningen beschikbaar komen voor jongeren met een zeer laag inkomen (bijvoorbeeld zwerfjongeren). 

Er komt een plan van aanpak voor het tegengaan van eenzaamheid en sociaal isolement. Het ondersteunen van succesvolle veelal kleinschalige maatschappelijke initiatieven op buurtniveau zoals Oog in Al staat daarbij centraal. 

Volledig scherm
Het begin van de milieuzone aan het Oudenoord. © ANP
  1. Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfanaten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfana­ten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    In iedere bocht langs de route staan ze. Telefoons en cameraatjes in de aanslag, erachter een gefronst gezicht dat in opperste concentratie het ultieme beeld probeert te schieten. Wie denkt dat het een bijzondere bolide is waar ze op wachten zit er ver naast: het is de eerste, met publiek gevulde Tram 22, ofwel de Uithofijn. Tientallen geïnteresseerden konden vandaag gratis een ritje meerijden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht