Volledig scherm

Deze ontwerpen gingen het ‘Maasstadion’ voor: welke vind je het mooist?

Het vandaag gepresenteerde definitief ontwerp van het nieuwe Feyenoordstadion heeft veel voorgangers. De afgelopen tien jaar ontwierpen diverse architectenbureaus en bouwers een kersverse thuisbasis op Zuid, óf gaven de huidige Kuip een modern, opgefrist jasje. Om uiteenlopende redenen haalden ze de eindstreep niet. 

Hieronder een kleine greep uit de pogingen om Feyenoord aan een nieuw of vernieuwd stadion te helpen. Bouwer BAM kwam met zijn ‘vernieuwbouw’ een heel eind, maar tóch viel het doek voor deze gerenommeerde stadionbouwer, omdat er geen overeenstemming met Feyenoord kon worden bereikt over de kosten. Daarna verscheen Feyenoord City ten tonele - met architectenbureau OMA aan zet - mét een stadion-aan-de-Maas, à 63.000 plekken en met een prijskaartje van 365 miljoen euro.

Het stadiondossier in vijf ontwerpen, plus de meest recente van OMA. Blader rustig door de impressies heen, en klik op het stadion dat volgens jou het best uit de verf kwam. Ofwel: wint de weemoed het van de huidige vernieuwingsdrang?

Volledig scherm
De ‘vernieuwbouw’ van de Kuip door BAM. © BAM
Volledig scherm
Het plan van de initiatiefgroep Red de Kuip. © Red de Kuip
Volledig scherm
De superKuip van VolkerWessels. © VolkerWessels
Volledig scherm
De vernieuwde Kuip door de ogen van architect Erick van Egeraat. © Erick van Egeraat
Volledig scherm
Een gedurfd ontwerp van bureau Zwarts & Jansma. © Zwarts & Jansma
Volledig scherm
Het huidige stadionontwerp van OMA. © OMA

Stem hieronder op het ontwerp dat u het mooist vindt:

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam