Volledig scherm
Maurice Unck, directeur van de RET. © Archieffoto Sanne Donders

RET: Stadsbrug is van levensbelang voor Rotterdam

De nieuwe oeververbinding in de regio Rotterdam moet een link worden tussen Kralingen en Feijenoord. Deze brug of tunnel mét een metro is van levensbelang voor de stad, stelt RET-directeur Maurice Unck.

Volgens de voorman van het Rotterdamse openbaar vervoersbedrijf zal de variant over de Nieuwe Maas (met een serie maatregelen) het autoverkeer op de Van Brienenoordbrug en de Algeracorridor (Capelle-Krimpen) ontlasten. Ook vergroot de verbinding de leefbaarheid en draagt ze bij aan verstedelijking binnen het gebied van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Verder legt de stadslink ook nieuwe sociale en economische verbindingen, aldus de RET-baas. ,,Het dus echt én-én: een impuls voor de stad en het ontlasten van de knelpunten ten oosten van Rotterdam’’, zegt Unck, die de brug of tunnel als een beginpunt ziet voor de broodnodige uitbreiding van het metronet.

De Metropoolregio, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam brengen dinsdag – samen met het rijk – een advies uit over waar de nieuwe oeververbinding zou moeten komen. Er liggen nog twee opties op tafel: of de stadsbrug (of tunnel) tussen Rotterdam-Kralingen en -Feijenoord of de regionale verbinding tussen Krimpenerwaard en Ridderkerk. Betrokken partijen zijn verdeeld over de varianten.

Gemiste kans 

Een keuze voor de link Krimpenerwaard-Ridderkerk zou volgens RET-directeur Unck een gemiste kans zijn. Hij gelooft in een brug of tunnel met metro van en naar het beoogde Feyenoord City. Daarmee zou er een verbinding tussen Feijenoord, Zuidplein/Ahoy en de Maastunnel naar Rotterdam Centraal moeten ontstaan.

Voor deze oplossing voor de regionale files ligt een bedrag van bijna 500 miljoen euro klaar. Dat geld is afkomstig van de regio Rotterdam en het rijk. De provincie Zuid-Holland dringt aan op harde financiële afspraken over de toekomstige verkeersplannen.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam