Volledig scherm
Ger Visser komt aan bij de rechtbank in Almelo © Emiel Muijderman

3,5 jaar cel voor gevallen vastgoedbaron Ger Visser sr.

Voormalig vastgoedbaron Ger Visser (63) is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot drie en een half jaar gevangenisstraf voor valsheid in geschrifte en fraude rond het faillissement van Eurocommerce. Tegen hem was 4 jaar cel geëist. Ger Visser jr. moet een jaar de cel in. De echtgenote en dochter werden vrijgesproken. De familie was zelf niet bij de uitspraak.

Volledig scherm
Springpaard 'Eurocommerce London' © AP

De rechtbank achtte bewezen dat Visser vervalste huur- en aannemingscontracten heeft gebruikt om van Rabobank-dochter FHG Bank kredieten te krijgen voor vastgoedprojecten in onder meer Amsterdam en Almere. Visser heeft dit tijdens de rechtszitting, vorige maand, ook toegegeven.

Afgrond
Ook is de rechtbank er van overtuigd dat Visser wist dat zijn bedrijf in de afgrond zou storten toen de vervalsingen eind 2011 eenmaal waren uitgekomen. Hij heeft daarna samen met zijn vrouw en kinderen voor tientallen miljoenen euro's aan vermogen aan het bedrijf onttrokken, ten nadele van de latere schuldeisers. De totale schuld van Eurocommerce bij faillissement bedroeg zo'n 700 miljoen euro.

Ger visser jr. is vrijgesproken van witwassen en de rechtbank denkt dat hij ook niet al in december 2011 wist van naderend faillissement. Wel werd bewezen geacht dat hij 5,25 miljoen euro aan boedel onttrok van de springpaarden stal Eurocommerce.  Hij heeft het echter niet bedacht. Hij moet 12 maanden de cel in.

Vrijspraak
De echtgenote en dochter werden vrijgesproken. Rechtshandelingen vonden plaats voor 15 november 2011. Toen was een faillissement nog niet in zicht. Dossier bevat onvoldoende bewijs dat mevrouw Visser wist dat het faillissement dreigde voor Eurocommerce en voor Visser privé.

  1. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.