Volledig scherm
PREMIUM
Andrew Dasselaar verloor ruim 70 kilo. Niet met een dieet, maar door nare emoties toe te laten. © Pim Ras

70 kilo lichter in elf maanden

pure wilskrachtZonder dieet, pillen of een operatie, maar puur door (ook nare) emoties toe te laten, kreeg Andrew Dasselaar weer een gezond gewicht.

Quote

Jaren lang heb ik nare gevoelens verward met honger

Andrew Dasselaar
Volledig scherm
Andrew Dasselaar, voordat hij gewicht ging verliezen. © Richel Bernsen

Vlucht EK148 naar Dubai. De Emirates grondstewardess heeft me zojuist laten inchecken met 5 kilo te veel bagage, bovenop de toch al royale limiet van 30 kilo. Misschien vanwege de foto in mijn paspoort. Toen die werd gemaakt, in maart 2013, woog ik nog zo'n 140 kilo. Twee maanden daarvoor was dat zelfs bijna 154. Vandaag tikt de weegschaal iets meer dan 81 kilo aan.

Nee, geen operatie. Ook geen pillen. Zelfs geen diëtist. Mijn vrienden, die me ruim 70 kilo zagen afvallen in iets meer dan elf maanden, wilden weten hoe ik het deed. Standaard volgden dan acht woorden: minder eten, meer groente en fruit, veel bewegen. Alleen was het maar de halve waarheid. Mijn echte dieet bestond uit slechts twee woorden: pijn accepteren.

Die les probeer ik ook vandaag in praktijk te brengen. Ik hou niet zo van vliegen, of beter gezegd: niet zo van gevlogen worden. Slechts een keer ben ik niet bang geweest in een vliegtuig. Dat was toen ik zelf aan de stuurknuppel zat, tijdens een vliegles in Nieuw-Zeeland, waar de reis vandaag ook naar toegaat. We kwamen in turbulentie terecht. Gewoon niet tegenstribbelen, vertelde de instructeur me. Hoe krampachtiger je de stuurknuppel vastpakt, hoe harder het toestel gaat bokken. Loslaten werkte. Soepel vloog ik de kleine Piper Tomahawk over de Marlborough Sounds.

Natuurlijk weten de piloten van deze enorme A380 beter dan ik hoe je met slecht weer moet omgaan. Ik ben ook niet bang omdat ik ze niet vertrouw, ik ben bang omdat ik geen controle heb. Zij hebben het roer in handen, ik niet. En turbulentie herinnert me daaraan.

Vroeger meed ik dingen waarvoor ik bang was. Tegenwoordig probeer ik juist zoveel mogelijk dingen te doen die ik eerder niet aandurfde. Zoals naar Nieuw-Zeeland gaan om een oude droom te realiseren.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement