Volledig scherm
PREMIUM
© afp

'Aarde warmt stukken sneller op dan gedacht'

klimaatDe aarde warmt volgens wetenschappers nog sneller op dan gedacht. Uit enkele onderzoeken volgt dat de opwarming minstens dubbel zo hard zou kunnen gaan. Zelfs als we meteen zouden kunnen stoppen met alle broeikasgassen, stijgt de temperatuur fors. Het KNMI onderkent de risico's, maar meent dat de vermeende fikse opwarming lastig te bewijzen is.

Volledig scherm
© afp

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Yale ontdekten dat de rol van wolken waarschijnlijk onderschat is in de berekeningen. Tot nu toe ging men er van uit dat wolken veel ijsdeeltjes bevatten en daardoor zonnestralen tegenhouden en de opwarming vertragen. Dat lijkt echter niet het geval te zijn, waardoor huidige klimaatmodellen te positief zouden zijn.

Alarmerend
Vandaag publiceerde het wetenschappelijk nieuwscollectief Bits of Science eveneens alarmerende conclusies over de opwarming. Volgens het collectief blijkt uit recente wetenschappelijke studies dat zelfs het onmiddelijk stabiliseren van de uitstoot van CO2 nog een zeer forse temperatuurstijging tot gevolg zal hebben. Op dit moment stijgt de CO2-concentratie nog steeds.

Sommige wetenschappers verwachten zelfs een twee tot drie keer hogere stijging van de temperatuur dan tot nu toe gedacht. Dat heeft onder meer te maken met het gegeven dat oceanen op dit moment nog erg veel warmte op kunnen vangen, maar die warmte uiteindelijk vrij zal komen. Ook de natuurlijke wisseling van warme en koude perioden over een zeer lange periode kan roet in het eten gooien.