Volledig scherm
Burgemeester Ahmed Aboutaleb en Minister Lodewijk Asscher tijdens een wandeling over de West-Kruiskade in Rotterdam. © ANP

Aboutaleb spreekt halfbakken steun uit aan Asscher

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb blijft maar een prominente rol spelen in de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA, ook al is hij helemaal geen kandidaat. Vandaag sprak hij min of meer een steunbetuiging uit aan Lodewijk Asscher.

Volledig scherm
© ANP

Tijdens een werkbezoek van de vicepremier aan Rotterdam zei Aboutaleb dat hét thema van de komende verkiezingen de Nederlandse identiteit zal zijn. En dat is een thema waar Asscher als minister van Integratie 'op tamboereert', stelt Aboutaleb vast.

'Een chique steunbetuiging', juichte het team-Asscher direct. De woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester, een ambtenaar, hoorde het echter heel anders: ,,Hij heeft geen keuze voor een kandidaat geuit.'' Aboutaleb had zich bovendien ook positief uitgelaten over de tegenkandidaten Diederik Samsom en 'rebel' Jacques Monasch.

Werkbezoek
Het toont aan dat de schaduw van de populaire Aboutaleb boven de verkiezing blijft hangen. De Rotterdamse burgemeester scoort goed in peilingen en daar pikken de kandidaat-lijsttrekkers graag een graantje van mee. Monasch beloofde al Aboutaleb te bellen voor het premierschap als Monasch lijsttrekker wordt en de PvdA groot maakt. Asscher ging echt niet alleen voor een werkbezoek over veiligheid naar Rotterdam, een onderwerp waar hij als minister van Sociale Zaken toch al niet zoveel mee van doen heeft. Hij liet zich graag filmen en fotograferen met Aboutaleb, met wie hij naar eigen zeggen 'vriendschap' voelt.

Dat Aboutaleb zich op de vlakte houdt, is logisch. Hij is het meest gebaat bij een goede verhouding met iedereen in de PvdA-top. Zo kan hij altijd nog op een baantje in Den Haag rekenen, wie er ook lijsttrekker wordt. Al zegt hij zelf daar totaal niet mee bezig te zijn. ,,Ik plan mijn leven niet.'' Aboutaleb is meermaals door de partijtop gevraagd zich te kandideren voor het lijsttrekkerschap van zijn partij. Hij wilde echter niet zittend leider Samsom uitdagen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam