Volledig scherm
Amin A. © anp

Advocaat politiemol doet aangifte tegen Rijksrecherche

De advocaat van politiemol Amine A. (27) heeft aangifte gedaan tegen de Rijksrecherche. Volgens de verdediging is er gevoelige informatie gelekt naar het Algemeen Dagblad. Dat bleek vandaag tijdens de rechtszaak tegen A. Die zou anderhalf jaar lang informatie uit politiesystemen door hebben gegeven aan criminelen.

Volledig scherm
Amin A © Petra Urban

Volgens advocaat Haroon Raza is er 'zeer gevoelige' informatie gelekt naar het Algemeen Dagblad. Die informatie moet wel van de Rijksrecherche zijn gekomen, aldus Raza. Door het lek ontstond volgens de raadsman een 'serieus veiligheidsprobleem' voor de verdachte en zijn vrouw. Er is gisteren aangifte gedaan bij het Landelijk Parket.

Zeepbel
De advocaat bracht verder het scenario naar voren dat A. mogelijk slachtoffer is geworden van chantage. De officier van justitie betitelt dit scenario echter als 'een zeepbel'. De rechtbank kwam vandaag na enig beraad tot het oordeel dat er geen aanwijzingen zijn voor een lek. De rechtszaak tegen A zal nog niet inhoudelijk worden behandeld. Dat zal naar verwachting pas in februari 2017 gebeuren. A. zelf wil tot op heden niets zeggen in de rechtszaal.

Amine A. stond in zijn team Waddinxveen-Zuidplas bekend als een bloedfanatieke wijkagent. Maar volgens het Openbaar Ministerie leidde hij in elk geval van begin 2015 tot juni 2016 een dubbelleven. Hij zou informatie over tientallen hennepkwekerijen uit politiesystemen hebben doorgespeeld aan inbrekers. Die konden daardoor de boel leegroven voordat de politie binnenviel.

Professioneel
De bende ging daarbij professioneel te werk en maakte gebruik van mobilofoons om elkaar op de hoogte te stellen. Amine A. zou ook meldkamergesprekken hebben doorgespeeld. Volgens het OM hield hij zijn handlangers op de hoogte waar de politie ten tijde van de inbraken rondreed.

De politiemol zou de locaties van tenminste 12 hennepkwekerijen in Den Haag en omgeving hebben doorgegeven aan medeverdachten Yassine H. (27) en Mohamed (27) en Khalid A. (29). A.'s advocaat Haroon Raza wil voorafgaand aan de zitting geen enkel inhoudelijk commentaar geven. Wel geeft hij aan dat wat hem betreft de zaak zich achter gesloten deuren zal plaatsvinden. ,,Het is maar de vraag of de zitting openbaar wordt," zegt hij.

Amine A. werd op 1 juni gearresteerd in zijn woning in het Zuid-Hollandse Moordrecht, waar hij pas een klein jaar woonde met zijn vrouw Zeinab R.. Ook zij wordt verdacht van medeplichtigheid en heeft enige tijd in voorarrest gezeten.

Voorlopig vrij
Medeverdachten Khalid en Mohamed A., broers van elkaar en neven van Amine, mogen onder voorwaarden hun proces in vrijheid afwachten omdat hun rol volgens de rechtbank kleiner is geweest. De voorwaarden zijn bijvoorbeeld een dagelijkse meldplicht en toezicht door Reclassering Nederland. Daarbij moeten ze allebei hun paspoort inleveren.