Volledig scherm
Joris Demmink © anp

Afscheid Demmink kostte ruim 34.000 euro

De afscheidsfeestjes van voormalig Secretaris-Generaal van Veiligheid en Justitie Joris Demmink, die in oktober 2012 met pensioen ging, hebben ruim 34.000 euro gekost. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van het AD.

BijlageDownload

In het chique De Beukenhof in Oegstgeest werd op 25 oktober met ongeveer dertig personen gegeten en gedronken. Daar werden kosten noch moeite gespaard: aan het einde van de avond dronken sommige gasten witte wijn (Rully Premier Cru) van 57,50 euro per fles. De eindrekening liep mede daardoor op tot ruim 4.300 euro.

In de Haagse Ridderzaal ging het er een kleine week later ook gezellig aan toe. Er werden 1.142 glazen wijn gedronken, tegenover 244 frisjes. De rekening van de cateraar bedroeg ruim 20.000 euro. Daarnaast werd nog voor een ruime 2.300 euro aan geluidsapparatuur gehuurd. De hoge drankrekeningen zijn saillant omdat Demmink eerder in opspraak kwam wegens hoge declaraties. Tussen februari 2007 tot mei 2009 declareerde hij voor ruim 18.000 euro, waarvan 13.000 euro op waren gegaan aan eten en drinken.

Beveiliging
Uit documenten die deze krant opvroeg via de Wet Openbaarheid Bestuur blijkt ook dat Joris Demmink sinds zijn pensioneren voor ruim 48.000 euro is beveiligd. Hardnekkige geruchten rond zijn persoon over vermeende pedofilie hebben er weleens toe geleid dat zijn huis in Den Haag is beklad met verf. De laatste tijd is het een stuk rustiger rond zijn persoon. De hoge nota van ruim 48 mille heeft daarom geleid tot interne discussie op het ministerie van Veiligheid en Justitie, zo bevestigen goed ingevoerde bronnen. Sommigen vinden dat de beveiliging bij een gebrek aan dreiging wel een tandje minder kan.

Uit de WOB-documenten valt verder op te maken dat Joris Demmink door het ministerie vergoede juridische kosten (van tienduizenden euro's) moet terugbetalen, als blijkt dat hij schuldig is. Tegen Demmink loopt een strafrechtelijk onderzoek naar vermeend misbruik van twee minderjarige Turkse jongens in de jaren negentig. Het Openbaar Ministerie heeft onlangs laten weten geen bewijs te hebben gevonden. Het Hof in Arnhem zal in februari oordelen of het onderzoek terecht gestopt is.

Geen twijfel
Hoewel toenmalig justitieminister Ivo Opstelten schrijft dat hij ,,geen enkele reden" heeft ,,om te twijfelen" dat beschuldigingen tegen Demmink ongegrond zijn, geeft hij aan dat Demmink de juridische kosten van de strafprocedure zelf moet dragen als hij schuldig wordt bevonden. Datzelfde geldt voor een civiele procedure die Demmink in 2013 aanspande tegen het AD.

Nadat deze krant ooggetuigen opvoerde die Demmink in de jaren tachtig gezien zeggen te hebben met een beruchte Haagse kinderpooier, spande de oud-topambtenaar een langdurige bodemprocedure aan. Het AD won die procedure na twee jaar. Het ministerie van Veiligheid en Justitie kan nog niet zeggen of Demmink de kosten van de procedure tegen het AD heeft terugbetaald.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement