Volledig scherm
PREMIUM
De kliniek van Klaus Ross © ANP

Alles was te proberen, leek de filosofie van Klaus Ross

Tientallen Nederlandse kankerpatiënten trokken naar de Klaus Ross Kliniek in Bracht, in de hoop op genezing. Wie kwamen ze tegen? Waarom zijn velen nog steeds enthousiast? Het verhaal over de alternatieve behandelaar op basis van twintig getuigenissen.

Quote

Kiezen voor het alternatie­ve circuit is eenvoudig. Het is je enige keuze

André Hartel

,,Geen kanker te ontdekken. Ben ik het achtste wereldwonder, zoals m'n arts zegt?" - André Hartel

Levensverwachting: nog vier maanden.' Dat is wat André Hartel in 2010 te horen krijgt. Hij heeft longkanker met uitzaaiingen. Maar Hartel geeft zich niet zomaar gewonnen. Hij struint internet af, op zoek naar alternatieve behandelingen. Op zijn weblog schreef hij: ,,Kiezen voor het alternatieve circuit is een eenvoudige. Het is de enige keuze die je hebt."

Hartel leest over dichloorazijn (dca), een alternatief middel dat eerder ook door de omstreden internist Wim Huppes gebruikt werd. Hartel waagt het erop en krijgt dca bij een Duitse Heilpraktiker. Hartel slikt 51 pillen per dag. Daarnaast komt hij onder behandeling van de Duitse arts Bozena Kilarski. De resulaten mogen er zijn, meldt Hartel op zijn blog. Op 14 november 2012 gaat de vlag uit: op een mri-scan is geen kanker meer te ontdekken.

Bovenetage in Venlo
Ook anderen moeten van zijn kennis profiteren, vindt hij. De koffiehandelaar stapt in de kankerbehandelingen. Eerst op een bovenetage in Venlo en vanaf 2014 in het Duitse Bracht. Gezondheidscirkel Venlo-Bracht, heet de praktijk.

Hartel doet de behandelingen niet zelf, daarvoor trekt hij zijn oud-behandelaar Kilarski aan. Hij bemoeit zich met alles. Volgens Kilarski zelfs zo erg dat ze binnen het jaar vertrekt.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement