Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Amerikaanse tanks in Limburg om Poetin af te schrikken

EygelshovenDe Amerikanen zijn terug op Nederlandse bodem. In het Limburgse Eygelshoven zetten ze gisteren de eerste tanks in een depot.

Volledig scherm
Ben Hodges. © EPA

De tanks zijn er niet om Rusland te provoceren. Maar juist om dreiging weg te nemen, zegt de hoogste Amerikaanse generaal in Europa, Ben Hodges.   Nog maar drie jaar geleden is het dat Amerika de laatste tanks weghaalde uit Europa. Drie jaar. Generaal Ben Hodges had zelf ook niet gedacht dat hij ze al zo snel weer terug zou laten keren. ,,We dachten echt dat het niet meer nodig was'', zegt Hodges tijdens de heropening van het nieuwe wapendepot.

,,Maar na de Russische annexatie van De Krim en de actieve steun aan de oorlog in Oost-Oekraïne, moesten we wel in actie komen. Om al onze bondgenoten te laten zien dat we solidair zijn met hen.''

Eygelshoven is de eerste van drie Amerikaanse wapendepots die de komende maanden in gebruik wordt genomen. Er komen er ook nog twee in Duitsland. Hodges toont Rusland maar wat graag wat hier zoal komt te staan. De eerste Amerikaanse tanks, artillerie en pantservoertuigen wijzen in de grote loods gevaarlijk met de lopen omhoog. In totaal 1600 stuks van dit zwaar geschut rollen hier de komende maanden naar binnen.