Volledig scherm
© anp

Anti-Pieten zetten demonstratie in Rotterdam door

De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet zetten hun demonstratie bij het grote Sinterklaasfeest morgen in Ahoy Rotterdam door. Dat melden de anti-Piet demonstranten vanochtend in een persbericht.

De actievoerders zeggen een 'krachtige manifestatie' te gaan houden, met toespraken en live-muziek. ,,We maken hierbij gebruik van ons grondrecht zoals vernoemd in artikel 9 van de Nederlandse grondrecht!", melden ze in hun persbericht.

Club van Sinterklaas
De demonstratie is morgenmiddag bij evenementenhal Ahoy in Rotterdam. Daar is het hele weekend het Club van Sinterklaas-feest. De demonstranten komen in actie tegen de aanwezigheid van traditionele Zwarte Pieten bij het feest.

De demonstratie is omstreden omdat twee weken geleden in Rotterdam 200 anti-piet actievoerders werden opgepakt. Zij waren in eerste instantie op weg naar Maassluis om te demonstreren bij de landelijk intocht van Sinterklaas, maar weken op het laatste moment uit naar Rotterdam. De politie pakte hen daarop omdat er op dat moment een demonstratieverbod in de stad gold.

Aboutaleb 
Burgemeester Aboutaleb heeft de demonstratie deze zondag wel toegestaan, maar hij wil niet dat de actievoerders folders uitdelen aan ouders met kinderen op weg naar het feest. De demonstratie moet daarom plaats vinden op het parkeerterrein van Ahoy.

Kick Out Zwarte Piet meldt in het persbericht niet of ze zich daaraan zullen houden. ,,We gaan onze mening over racisme uiten op een vreedzame manier."