Volledig scherm
© anp

Antirookclub verliest: rookruimte blijft in stand

De rookruimten in de horeca blijven in stand. Clean Air Nederland heeft vanochtend een rechtszaak tegen de staat verloren. De antirookclub wilde een totaalverbod op rookruimtes afdwingen en is diep teleurgesteld over de uitspraak.

De rechter is het eens met de overheid, die vindt dat de afgesloten rookruimte in café, disco of restaurant nodig is voor een rookvrije samenleving. Verliezer Clean Air Nederland (CAN) beweert het tegenovergestelde: een rookruimte zou bezoekers juist aanzetten om nog een sigaretje op te steken.

Dat druist volgende de antirookclub in tegen de opdracht van de overheid om het roken te ontmoedigen. En met het openen en sluiten van de deur naar de rookruimte worden andere gasten alsnog blootgesteld aan de giftige tabaksrook.

Voorzitter Tom Voeten: ,,We staan er heel erg van te kijken dat de rechter ons niet heeft gevolgd. We vinden de rookruimten in de horeca nog altijd echt misstand. Het geeft een dagelijkse vorm van overlast en ellende.'' Clean Air Nederland blijft strijdlustig en heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. ,,De vorige keer zijn we ook succesvol geweest. We zullen doorgaan, ook al moet dat tot aan de Hoge Raad.''

Algeheel rookverbod

In 2008 werd een algeheel rookverbod in de horeca ingevoerd. Kleine cafés stonden op hun achterste benen: onuitvoerbaar, omzetderving. Ze wisten een uitzondering op het verbod af te dwingen voor de eenmanszaak. Maar antirookclub Clean Air Nederland vocht deze uitzondering tot aan de Hoge Raad aan, en met succes.

De rookruimte was de enige openbare plek waar de roker zich nog vrijelijk kon bewegen. Een kwart van de kroegen heeft een afgesloten rookruimte, tegenover 10 procent in 2009.

De rechter boog zich de afgelopen maanden over de vraag of rookruimtes in strijd zijn met het verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie voor het bestrijden van tabaksgebruik. Nederland tekende dit verdrag en is dus verplicht zijn inwoners te beschermen tegen rook op de werkplek én in de openbare ruimte. Ze stelde de overheid in het gelijk.

Volgens de landsadvocaat zijn dankzij rookruimtes juist meer cafés en discotheken rookvrij. ,,Met rookruimtes vergroot je het draagvlak voor rookvrije horeca én kunnen rokers een sigaretje opsteken zonder anderen te hinderen", zei hij eerder.