Volledig scherm
Astrid Holleeder op de schouders van broer Willem. De cover van het boek Judas, een familiekroniek. © Lebowski

Astrid Holleeder wilde broer Willem vermoorden

Astrid Holleeder heeft serieus overwogen om haar criminele broer Willem te vermoorden. ,,Het is genoeg. Ik ga hem vermoorden'', beschrijft Astrid in haar vandaag verschenen boek Judas: Een familiekroniek. Ze was de langdurige 'terreur' van haar broer zat, maar zag uiteindelijk af van het plan om hem dood te schieten.

Quote

Nu, achteraf, denk ik: had ik het maar wel gedaan, dan was ik eerder vrij geweest

Astrid Holleeder

Het boek moet als een testament en een verantwoording voor haar dochter worden gezien. Eerder dit jaar werd bekend dat justitie Willem Holleeder ervan verdenkt dat hij zijn zussen, die belastende verklaringen over hem hebben afgelegd, wilde laten liquideren.

,,Liquideren of geliquideerd worden was een belangrijk onderdeel van ons leven'', schrijft zijn zus nu. ,,Ik zou niet proberen ermee weg te komen, ik ben niet zoals hij. Ik zou mijn verantwoordelijkheid nemen en mijzelf aangeven'', nam Astrid zich voor. 

Fysiotherapeut
Op de behandeltafel van de fysiotherapeut besloot ze het toch niet te doen. ,,Je bent moe omdat anderen jouw energie afnemen'', zei de therapeut. ,,Jij hoeft niet ieders problemen op te lossen.'' Die opmerking zette haar aan het denken. Ze liet het moordplan varen, maar niet van harte.

,,Nu, achteraf, denk ik: had ik het maar wel gedaan, dan was ik eerder vrij geweest, dan had ik misschien negen jaar gekregen en stond ik met goed gedrag binnen zes jaar buiten, jong genoeg om weer een leven op te bouwen. Nu heb ik levenslang: of hij veroordeeld wordt of niet. Ik heb spijt.''

Volledig scherm
Willem Holleeder. © anp

Advocaten Holleeder willen antwoorden na boek

De advocaten van Willem Holleeder noemen het 'opmerkelijk' dat zijn zus Astrid haar verhaal wel doet in een boek, terwijl ze hun vragen niet wilde beantwoorden in de rechtszaal. Raadslieden Sander Janssen en Robert Malewicz hopen dat zij en Holleeders andere zus Sonja ,,vanaf nu weer mee zullen werken aan de verhoren en bereid zullen zijn hun verhaal ook op dat podium te doen waar het in een rechtszaak thuishoort, te weten bij de rechter''.
De zussen van Holleeder hebben belastende verklaringen tegen hem afgelegd. Justitie vervolgt hem voor betrokkenheid bij diverse liquidaties in de onderwereld. Eerder zat hij celstraffen uit voor de ontvoering van Freddy Heineken en voor afpersing.
Janssen en Malewicz herinneren eraan dat de zussen voor de rechtbank niet wilden ingaan op vragen van de verdediging. Vooral Sonja Holleeder kan dan zichzelf belasten, omdat het zou kunnen gaan over de erfenis van haar vermoorde criminele echtgenoot Cor van Hout.

Interviews
Astridt vertelt verder over haar leven met haar broer, de crimineel Willem Holleeder. In twee interviews, met de Volkskrant en De Telegraaf, geeft de juriste alvast een voorproefje van haar kroniek over een familie waarin nooit werd gelachen.

In de Volkskrant beschrijft ze haar broer als een meedogenloze crimineel ,,die een schakeltje mist''. Daarin verschilt hij volgens haar van zijn voormalige vriend Cor van Hout, de man die samen met Holleeder 'meneer Heineken' ontvoerde en in 2003 om het leven kwam: ,,Cor was een gezellige jongen. Hij had joie de vivre. Niemand bij ons thuis kende dat", zegt ze. ,,Voor de mensen om hem heen was Cor zacht. De meeste criminelen doen wat ze doen vóór hun familie. Zodat zij goed kunnen leven. Wim niet. Die vernietigde juist zijn eigen omgeving.''

Door rechten te gaan studeren probeerde Astrid Holleeder zich los te maken van ,,een bezoedelde familiegeschiedenis, waaraan ik feitelijk part noch deel had. Ik was 17 toen Heineken werd ontvoerd en wist net als de rest van ons gezin van niets", aldus de voormalige vertrouwelinge van Willem Holleeder in De Telegraaf.

Quote

Geloof me; zodra hij wordt overge­plaatst naar een normaal regime, heeft hij onze liquidatie alsnog binnen twee weken geregeld

Astrid Holleeder

Schande
Ze vertelt ook over de tegenwerking van Justitie waarmee ze te maken kreeg. ,,Op de dag voor mijn beëdiging als advocaat kreeg ik bericht dat deze ceremonie waarop ik me zo had verheugd, niet door kon gaan. Het Openbaar Ministerie, in de persoon van toenmalig officier van justitie Fred Teeven, wilde niet dat ik advocaat werd. Ik zou een schande en een gevaar voor het vak zijn." 

Over de toekomst maakt ze zich geen illusies. Ze weet hoe haar broer handelt. Terwijl Justitie het uitblijven van bezoek aan haar broer in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught als iets positiefs beschouwt, ziet Astrid Holleeder dit heel anders. ,,Het betekent dat hij met iets bezig is, maar als er iets gebeurt kan zeggen: 'Ikke? Ik heb niet eens bezóék gehad!' En inderdaad kwam uit dat hij al in de EBI onze liquidatie aan het regelen was'', vertelt ze de Volkskrant. ,,Voor Wim geldt: wat je ziet, is niet wat er is. En geloof me; zodra hij wordt overgeplaatst naar een normaal regime, heeft hij onze liquidatie alsnog binnen twee weken geregeld."