Volledig scherm
© Safe Kids

Bordspel voor seksuele weerbaarheid: 'gevaarlijk en onbewezen'

Een bordspel dat kinderen seksueel weerbaar moet maken krijgt ervan langs van ouders en deskundigen. Volgens hen is het Safe Kids Meldcodespel 'gevaarlijk' en 'onbewezen'.

Quote

Vanuit eigen ervaringen een dergelijk instrument ontwikke­len is hartstikke gevaarlijk

Desirée van Doremalen

Het ganzenbord-achtige spel moet aan de hand van vragen en pictogrammen kinderen bewust maken van seksuele grenzen: waar is een aanraking normaal, wat doe je als een onbekende je wil toevoegen op Facebook, wat doe je als je voetbaltrainer je vraagt om je onderbroek uit te doen? Hulpverleners kunnen het spel met kinderen spelen.

Stichting Kinderpostzegels gaf de maakster Petra Duijzer 10.000 euro voor de ontwikkeling van het spel en training van hulpverleners in de vrouwenopvang. Maar inmiddels heeft Kinderpostzegels grote twijfels nu Duijzer het Safe Kids-spel de toevoeging 'meldcode' heeft gegeven. Dat verwijst naar de landelijke methode om misbruik te signaleren, ook buiten de vrouwenopvang. ,,Zo is de aanvraag niet gedaan. Dit spel is niet gemaakt om misbruik op te sporen en bovendien niet iets dat je tussen taal en rekenen door speelt op school", aldus een woordvoerder.

Inmiddels zijn 40 Safe Kids spellen in omloop in de vrouwenopvang. Begin volgend jaar begint Duijzer met de uitrol op scholen en bij kindercoaches. Kosten van een spel en training: 1499 euro.

Laagdrempelig
Duijzer is zich van geen kwaad bewust. Volgens de maakster is het spel bedoeld om laagdrempelig seksualiteit bespreekbaar te maken, maar ook - vandaar de verwijzing naar de meldcode - hulpverleners een instrument te geven als ze misbruik vermoeden. Zo speelde Duijzer het met een moeder wiens zoon in bed plaste. Bij doorvragen bleek dat hij door zijn stiefvader zou zijn misbruikt. ,,Veel hulpverleners zijn handelingsverlegen op dit thema. Ze hebben een niet-pluisgevoel, het spel kan helpen om uit te zoeken of dat klopt", aldus Duijzer die jarenlang in de vrouwenopvang werkte als maatschappelijk werkster en meemaakte dat haar jeugdvriendin bleek misbruikt.

Quote

Veel hulpverle­ners zijn handelings­ver­le­gen op dit thema

Petra Duijzer

De stichting Ouderkracht is woest. Desirée van Doremalen: ,,Vanuit eigen ervaringen een dergelijk instrument ontwikkelen is hartstikke gevaarlijk. Zeker als het wordt gespeeld op plekken waar geen hulpverlener bij is die van wanten weet. Er is geen enkel bewijs dat deze methode geschikt is om seksuele grenzen bespreekbaar te maken, laat staan misbruik boven tafel te krijgen."Ook Ouders Online maakt zich zorgen.

Pretentie
Er zijn wel meer soortgelijke spellen ontwikkeld. Prima voor bewustwording, vindt Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld (UMC Utrecht), maar het mag niet de pretentie hebben seksueel misbruik te voorkomen: ,,Alsof een kind door weerbaar te zijn kan voorkomen verkracht te worden? Helaas is er geen enkele interventie waardoor misbruikcijfers bewezen afnemen."

Dat vindt ook Anke van Dijke, bestuurder bij Fier, een behandelcentrum bij geweld in relaties. ,,We moeten niet denken dat een spel iets tegen seksueel misbruik kan doen. En ook niet dat het zo makkelijk op tafel komt. Kinderen die seksueel misbruikt worden, praten daar niet zomaar over tijdens een spel als dit.''

Volledig scherm
© Safe Kids

Forensisch psycholoog Henry Otgaar (Universiteit Maastricht) vreest dat hulpverleners met dit spel gaan zoeken naar signalen. Hij vindt dat het spel beter helemaal niet gespeeld kan worden. ,,Er zijn geen signalen op basis waarvan een diagnose kindermishandeling te stellen is. Als een kind weinig praat, vaak huilt, overactief is of lijdt aan hoofdpijn kan dat allerlei redenen hebben".

Dunne lijn
Erna Akerboom, kinderbegeleider bij vrouwenopvang Blijf Groep, is door Duijzer getraind. Ze is enthousiast over het spel na het een aantal keer met kinderen te hebben gespeeld, maar erkent dat er een dunne lijn is tussen spreken over seksueel overschrijdend gedrag en vragen stellen bij een vermoeden van misbruik. ,,Wij moeten bij een vermoeden het gesprek stoppen, want wij zijn daar niet voor opgeleid, maar daar moet je wel heel waakzaam in zijn.''

De Stichting Kwaliteitsregister Jeugd buigt zich de komende weken over de accreditatie van de spel en de training. Daarbij worden alle kritiekpunten meegewogen, aldus een woordvoerder.

  1. Journalist hoorde elke dag ‘wees voorzichtig want dit is Kenia’
    Over ons

    Journalist hoorde elke dag ‘wees voorzich­tig want dit is Kenia’

    Oud-topman Philips (69) verdwijnt tijdens ‘vechtscheiding’ in Kenia. Zo luidt de kop boven het artikel over de Nederlandse Tob Cohen dat op 2 augustus op deze site verschijnt. De verdwijningszaak, die een tragische climax zou krijgen en nog steeds niet is opgelost, houdt journalist Caspar Naber vrijwel dagelijks bezig en bracht hem zelfs naar Nairobi. Hoe pak je zo’n drama aan en wat doet het met je? We vroegen het hem.