Volledig scherm
© Photo News

Boze Britten eisen dat Brexit terug wordt gedraaid

UpdateEen petitie voor een tweede EU-referendum heeft inmiddels ruim twee miljoen handtekeningen opgeleverd. Boze Britten eisen dat Brexit terug wordt gedraaid.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© Getty Images

Formeel gesproken moet het Britse parlement nu een debat voeren over de nieuwe petitie en referendum.

Opkomst
72 procent van de Britten bracht een stem uit. De initiatiefnemers voor een tweede referendum vinden dat wanneer minder dan driekwart van de stemgerechtigden komt opdagen en minder dan 60 procent voor of tegen brexit stemt, er een tweede ronde moet volgen. Donderdag sprak 'slechts' 52 procent van de 46,5 miljoen geregistreerde stemmers zich uit voor het verlaten van de Europese Unie.

De petitiewebsite vloog gisteren al door het uitzonderlijk hoge aantal bezoekers uit de lucht. Vanmorgen werd de petitie ondertekend door meer dan 100.000 mensen per uur. De meeste ondertekenaars komen uit Londen. Volgens de Britse krant Mirror is het de meest populaire actie ooit in de parlementaire geschiedenis. 

Opnieuw
De handtekeningenactie is een initiatief van William Oliver Healey: ,,Wij, ondergetekenden, roepen de regering op om opnieuw een referendum te organiseren wanneer minder dan driekwart van de stemgerechtigden komt opdagen en minder dan 60 procent voor of tegen brexit stemt." Donderdag sprak 'slechts' 52 procent van de 46,5 miljoen geregistreerde stemmers zich uit voor het verlaten van de Europese Unie.

Een tweede, aparte petitie leverde vanmorgen ook nog eens zo'n 100.000 handtekeningen op. De petitie roept burgemeester Sadiq Khan op om Londen onafhankelijk te verklaren en wel toe te laten treden tot de EU. Oprichter James O'Malley verklaart: ,,Londen is een internationale stad en we willen in het hart van Europa blijven."

Schotland
Ook de autonome regering van Schotland bereidt wetgeving voor om een tweede referendum uit te schrijven over zijn onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Tegelijkertijd wil zij met Europese instellingen praten over de plaats van Schotland binnen de Europese Unie. Dat heeft de Schotse premier Nicola Sturgeon zaterdag gezegd.

Ze zei dat een tweede onafhankelijkheidsreferendum ,,een optie is die op tafel ligt''. In het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie stemde Schotland met 62 tegen 38 procent om in de unie te blijven, terwijl de stemming in heel Groot-Brittannië met 52 tegen 48 procent voor uittreding was. Die uitslag rechtvaardigt een tweede volksraadpleging over onafhankelijkheid, zegt de Schotse regering.

In 2014 wezen Schotse kiezers afscheiding van Schotland uit het Verenigd Koninkrijk nog met 55 tegen 45 procent af.