Volledig scherm
Stephen Port © SY

Britse chefkok verdacht van doden 60 jongemannen

Stephen Port (41), een Britse chefkok, is gisteren schuldig bevonden aan de moord op minstens vier homoseksuele jongemannen. De politie in Londen heeft per direct het onderzoek heropend naar nog eens 58 raadselachtige sterfgevallen tussen 2012 en 2016 in de hoofdstad. Het vermoeden bestaat dat Port een slinkse seriemoordenaar is die zijn slachtoffers naar zijn huis lokte, drogeerde met GHB en vervolgens na seks om het leven bracht.

Quote

Port had veel eerder kunnen worden aangehou­den

Verklaring Scotland Yard

De moordenaar, die volgens de BBC en andere media morgen hoort welke straf hij krijgt, wordt niet alleen verantwoordelijk gehouden voor het om het leven brengen van Gabriel Kovari (22), Daniel Whitworth (21), Jack Taylor (25) en Anthony Walgate (23). Hij is ook veroordeeld voor vier verkrachtingen en eenzelfde aantal aanrandingen.

Stephen Port, die een onverzadigbare honger naar seks had met kleinere mannen, ontmoette de jongens via de homodating-app Grindr en haalde ze over om voor seks naar zijn woning in de Londense wijk Barking te komen. In ruil daarvoor beloofde hij ze forse bedragen. Eenmaal daar kregen zijn dates een doses van de drug toegediend, werden misbruikt en vervolgens gedood. Volgens justitie had de man extreme pornografische fantasieën over seks en verkrachtingen. Hij bracht de jongens met GHB onder narcose om alles met ze te kunnen doen. In sommige gevallen filmde hij zijn handelingen. Een aantal van die schokkende video's werd getoond in de rechtbank.

Kerkhof
Port dumpte zijn slachtoffers op of in de buurt van een kerkhof dat circa een halve kilometer van zijn huis ligt. Een aantal medewerkers van het rechercheteam dat op de moordzaken was gezet is ontslagen. Zeventien rechercheurs zouden volgens de BBC worden beschuldigd van nalatigheid en zelfs wangedrag. Volgens Scotland Yard (SY) legden ze veel te laat een verband tussen de vier vermoorde jongens van wie de lichamen op vrijwel dezelfde locatie en in anderhalf jaar tijd werden aangetroffen. ,,Port had veel eerder kunnen worden aangehouden'', staat in een verklaring van SY. Er is inmiddels een excuusbrief naar de familie van de slachtoffers gestuurd.

De Metropolitan Police heeft toegegeven dat er 'mogelijk kansen zijn gemist' tijdens het onderzoek en dat er verkeerde of helemaal geen banden zijn gelegd tussen de moordzaken. Uiteindelijk begonnen ook een adviesgroep voor holebi's en journalisten van de Britse gaywebsite Pink zich met de zaak te bemoeien. Maar beide instanties kregen te horen dat de moorden vooralsnog niet aan elkaar konden worden gelinkt.

Port, die vorig jaar nog een perfecte pastamaaltijd maakte in de Engelse editie van de tv-show Masterchef, werd vorig jaar aangehouden na versprekingen over zijn dates en een onderzoek naar de conversaties die hij had via de dating-app. De familie van de slachtoffers is woest op justitie wegens nalatigheden in het onderzoek. Volgens één van de nabestaanden had haar zoon waarschijnlijk nog geleefd als de politie beter werk had gedaan en de moordenaar eerder had aangehouden. De recherche is inmiddels begonnen met het onderzoek van bijna zestig GHB-doden in Londen. Het serieuze vermoeden bestaat dat Port daar ook betrokken bij was. Mocht dat zo zijn, dan is Port één van de grootste seriemoordenaars in de geschiedenis.

Nu is gebleken dat Port zijn latere slachtoffers allemaal traceerde via de dating-app Grindr, wordt gewerkt aan duidelijkere waarschuwingen voor gebruikers van dergelijke applicaties. De Britse politie is daarover in gesprek met een aantal instanties die zich bezighouden met voorlichting aan jongeren, meldde Skynews vandaag. Een mogelijke waarschuwing zou kunnen zijn 'ga uit van de persoon die je wilt ontmoeten en niet van zijn profiel'.Verder worden gebruikers van datingapps opgeroepen mogelijke misstanden eerder te melden bij de politie.  1. Amerikaan zat 82 dagen onterecht vast: douane zag zijn meegebrachte honing aan voor meth

    Amerikaan zat 82 dagen onterecht vast: douane zag zijn meegebrach­te honing aan voor meth

    Zijn zwak voor honing leverde de Amerikaanse Leon Haughton een bittere nasmaak op. De 45-jarige man uit Maryland werd gearresteerd toen hij na een vakantie in Jamaica drie flessen van zijn favoriete honing mee terugnam naar de VS. Haughton werd gearresteerd omdat het douanepersoneel dacht dat hij vloeibare meth meesmokkelde. Na grondig onderzoek bleek wel degelijk honing in de drie meegenomen flesjes te zitten, maar toen had Haughton er al 82 dagen cel opzitten.