Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

De nieuwe vrienden van Vladimir

MachtPoetin staat er over de hele wereld goed op bij populistische partijen links en rechts. De groep politieke vriendien van de president wordt alsmaar groter. En zijn macht dus ook.

Volledig scherm
© AD

De politieke vriendenkring van de Russische president Vladimir Poetin breidt zich snel uit. Na Donald Trump omarmde Poetin deze week alvast François Fillon, de Franse Republikein die alom wordt getipt als tegenkandidaat van Marine Le Pen in de eindstrijd om het Franse presidentschap in 2017. Win-win voor Poetin want Le Pen was al een vriendin.

Ook elders in de wereld staan de Russen er goed op bij populistische partijen van zowel rechts als links. Volgens de pro-Europese denktank ECFR denken momenteel 45 opkomende partijen in Europa in meer of mindere mate positief over Poetins standpunten. Daarbij worden ook de Duitse AfD en de Europese fractie van de PVV gerekend.

Noord- en Zuid-Amerika
De wereld kijkt uit naar de eerste ontmoeting tussen Vladimir Poetin en de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. De laatste heeft zijn bewondering voor Poetin nooit onder stoelen of banken gestoken en wil deals met hem sluiten. Volgens de Amerikaanse Democraten hebben Russische hackers hun computers geplunderd en de kiezers met vertrouwelijke informatie gemanipuleerd.

Moskou ontkent dit. Niettemin begroette de officiële Russische zender Russia Today Trumps overwinning als een ware triomf. Slecht nieuws voor Polen en de Baltische Staten (allemaal anti-Poetin) is dat Trump er vaag over doet of ze er misschien alleen voorstaan als de Russen zouden binnentrekken.

In Zuid-Amerika heeft Poetin oude bondgenoten in Cuba, Nicaragua en Venezuela maar ook nieuwe. Amerikaanse generaals waarschuwen regelmatig voor groeiende invloed van Moskou in Argentinië, Brazilië, Uruguay, Equator en Bolivia. Het laatste land stemde in de VN verrassend tégen een veroordeling van Rusland wegens het bezetten van de Krim. De andere Zuid-Amerikaanse landen onthielden zich van stemming.