Minister Jeroen Dijsselbloem
Volledig scherm
Minister Jeroen Dijsselbloem © anp

Dijsselbloem wil hogere belasting voor bedrijven

De belasting voor bedrijven moet in de komende kabinetsperiode omhoog. Dat betoogt PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem vandaag in deze krant. Zijn pleidooi is opvallend, omdat hij eerder als minister van Financiën nog zei dat de winstbelasting geleidelijk omlaag kan.

Quote

Werkenden zijn de afgelopen decennia een steeds groter deel van de totale belastin­gen gaan betalen. Vermogen­den profiteren daarvan

Jeroen Dijsselbloem

De verhoging is volgens Dijsselbloem nodig om 'het evenwicht tussen gewone Nederlanders en internationale bedrijven, en tussen werkenden en vermogenden, te herstellen.' Het toptarief in de winstbelasting (vennootschapsbelasting) voor bedrijven bedraagt op dit moment 25 procent.

Dijsselbloem laat in het midden welk percentage hij in gedachten heeft. Dat komt pas naar buiten als het PvdA-programma is doorgerekend door het Centraal Planbureau. ,,Werkenden zijn de afgelopen decennia een steeds groter deel van de totale belastingen gaan betalen. Vermogenden profiteren daarvan. Ook tussen bedrijven is de balans zoek. De bakker op de hoek betaalt keurig zijn belastingen, terwijl creatieve multinationals nergens afdragen."

De minister benadrukt als PvdA'er te spreken en niet namens het kabinet. ,,Wat mij en de PvdA betreft moet het belastingtarief voor bedrijven de komende jaren omhoog." Dijsselbloem gaat verder dan zijn partij eerder opschreef in het verkiezingsprogramma. Daarin bepleit de PvdA een Europees minimumtarief voor de winstbelasting. Van een verhoging is daarin geen sprake.

Quote

Wat mij en de PvdA betreft moet het belasting­ta­rief voor bedrijven de komende jaren omhoog

Jeroen Dijsselbloem

Internationaal concurrerend
In een interview met RTLZ op 22 november zei Dijsselbloem als minister van Financiën dat Nederland de komende jaren de winstbelasting kan verlagen, als tegelijkertijd aftrekmogelijkheden of belastingconstructies worden versoberd. Zo kan Nederland internationaal concurrerend te blijven.

Dijsselbloem licht toe dat hij in het tv-interview van destijds uitdrukkelijk sprak over de mogelijke opbrengst van de aanpak van belastingontwijking. Daarover is binnen de coalitie tussen PvdA en VVD de afspraak gemaakt dat eventuele extra inkomsten door deze aanpak niet zouden mogen leiden tot netto hogere lasten voor het bedrijfsleven.

Evenwicht herstellen
In algemene zin vindt de PvdA echter dat de tarieven te laag zijn, stelt Dijsselbloem. ,,Vooruitkijkend, in de nieuwe periode, vinden wij dat de tarieven omhoog moeten om het evenwicht te herstellen." De PvdA-minister benadrukt dat de tarieven in de vennootschapsbelasting onder zijn bewind niet zijn verlaagd. 

Wel heeft dit kabinet ervoor gezorgd dat bedrijven de komende jaren minder belasting gaan betalen, omdat over een groter deel van de winst het gunstige belastingtarief van 20 procent geldt in plaats van 25 procent. Deze maatregel, die stapsgewijs wordt ingevoerd, scheelt de schatkist op termijn jaarlijks 225 miljoen euro aan belastinginkomsten.

Quote

Hij moet kennelijk even door de knieën voor nieuwe chef om loyaliteit te tonen

Woordvoerder VVD

Door de knieën 
Coalitiepartij VVD reageert laconiek op Dijsselbloems oproep. ,,Hij moet kennelijk even door de knieën voor nieuwe chef om loyaliteit te tonen", aldus een woordvoerder. De VVD is een verklaard tegenstander van een hogere winstbelasting. De liberalen vrezen dat grote bedrijven Nederland de rug zullen toekeren, waardoor banen verloren gaan.