Volledig scherm
© anp

Duizenden donoren weg na goedkeuring nieuwe wet

Na de goedkeuring van de nieuwe donorwet in de Tweede Kamer hebben duizenden mensen hun toestemming voor orgaandonatie ingetrokken, blijkt uit cijfers die vandaag zijn vrijgegeven. Bijna 19.000 mensen hebben vastgelegd dat hun organen niet beschikbaar zijn voor donatie.

De Tweede Kamer stemde woensdag in met het D66-voorstel dat iedereen automatisch orgaandonor is, tenzij iemand expliciet aangeeft dat niet te willen. Nu zijn mensen alleen donor als ze zich registreren en expliciet toestemming geven. Het wetsvoorstel moet nog wel door de Eerste Kamer. 

23.000 registraties
Er kwamen de afgelopen twee dagen 23.167 nieuwe registraties binnen bij het Donorregister, waarvan er 18.890 waren die geen toestemming gaven voor orgaandonatie. Ook wijzigden 9242 mensen hun codicil. Bijna 4500 van hen geven inmiddels geen toestemming meer voor orgaandonatie.

Een meerderheid van de stemmers op een poll van deze website, vindt automatisch donor worden geen goed idee. Liefst 59 procent van de stemmers zit er niet op te wachten om in de toekomst automatisch geregistreerd te staan als donor. In totaal lieten iets meer dan 37.000 lezers hun stem horen.