Volledig scherm
Ebru Umar © ANP

Ebru Umar voor Turkse rechter na beledigen Erdogan

Columniste Ebru Umar moet op 6 september voor de rechter verschijnen in Turkije. Zij moet dan uitleg geven over onder meer uitspraken die zij deed over de Turkse president Erdogan. In een interview met De Telegraaf noemde zij hem 'een dictator'.

,,Iemand een dictator noemen mag blijkbaar niet", zegt Umar in Metro, de krant waarvoor zij haar columns schrijft. Umar noemde naast Erdogan ook Kemal Atatürk, de eerste president van Turkije, een dictator. 

De aanklacht tegen Umar is volgens Metro ingediend door een anoniem persoon, die zich verschuilt achter een alias.

De columniste gaat niet zelf naar Turkije. Ze zegt dat ze een advocaat heeft die haar daar vertegenwoordigt. Op Twitter schrijft ze wel dat ze de rechtszaak aan het voorbereiden is met haar vader. ,,Onzinnigere tijdsbesteding kan ik me niet voorstellen."

Vastgehouden
Op 22 september moet de advocaat van Umar ook voor de rechter verschijnen vanwege een tweet waarin de columniste de profeet Mohammed beledigde. Ze schreef: ,,Mohammed is een homo, succes gegarandeerd."

Umar werd in mei al eens tegen haar wil vastgehouden in Turkije. Toen zij na een vakantie naar Nederland terug wilde keren, mocht zij het land niet verlaten. 

De columniste kwam op vrije voeten, maar kreeg te horen dat ze zou worden aangeklaagd. Umar is al tien keer aangeklaagd in Turkije. Drie van die aanklachten zijn geseponeerd. Haar advocaat moet de columniste mogelijk nog zeven keer vertegenwoordigen voor een Turkse rechter.

In Nederland zijn er zes aangiftes gedaan tegen Umar, die in Amsterdam woont. Zij wordt beschuldigd van groepsbelediging en haatzaaien.