Een ziel van drukinkt en papier
ColumnTommy Wieringa schrijft wekelijks over wat hem bezighoudt.
Delen per e-mail
Het was vrijdag 28 januari, het was de beste recensie die ik ooit zou krijgen
Kerst 2004, op de Vismarkt in Groningen brandden het huis en de winkel van mijn moeder af. Mijn jongste zuster had, in mijn moeders afwezigheid, een kaarsje opgestoken in de keuken en lag in de woonkamer te foezelen met haar nieuwe amant. Toen ze in de keuken terugkwam, waren de gordijnen al vleugels van vuur; er viel niets meer aan te redden.
De volgende morgen stonden alleen de buitenmuren nog overeind, het inwendige was uitgebrand en ingestort. Ik belde mijn moeder in Egypte en zei: 'Ik heb goed nieuws en ik heb slecht nieuws voor je.' 'Eerst het goede nieuws maar dan', zei ze.
'Je dochter leeft', zei ik, 'maar je huis en je winkel zijn verdwenen.'
Het was bewonderenswaardig hoe ze het opnam, ze bezat de gave om onbewogen te blijven onder grote rampen. Nu ze niets meer dan een koffer bezat, besloot ze langer in Egypte te blijven, er was geen reden om terug te komen; in Groningen handelde ik haar zaken af.
Zo begon het nieuwe jaar, met verkoolde puinhopen. Toen belde ook nog mijn redacteur van De Bezige Bij met vervelend nieuws: van mijn nieuwe roman waren slechts vierhonderd exemplaren door de boekhandel besteld. Dat was ongeveer een derde boek per Nederlandse boekwinkel. 'Betekent dat', vroeg ik, 'dat het boek al total loss is nog voordat-ie op de weg is?' 'Zo moet je niet denken', zei mijn redacteur, 'je moet optimistisch blijven.'
Gelaten overzag ik mijn bestaan, een vlakte vol grotere en kleinere rampen. Ik was zevenendertig jaar, ik zou altijd een marginale schrijver blijven. Al tien jaar probeerde ik vrede te hebben met die marginaliteit; soms ging het goed, soms balde ik mijn vuist tegen de hemel.
Eind januari verscheen het boek. Het zag er prachtig uit. Het was jammer dat er maar 436 van verspreid waren - minder nog dan van de gemiddelde dichtbundel. Juist toen ik mijn auteursexemplaren ophaalde bij de uitgeverij, kwam het bericht dat er een sensationele recensie van in het avondblad stond. De publiciteitsdame en ik liepen, nee, holden naar de kiosk op de hoek, pakten, nee, rukten een NRC uit de molen en lazen, nee, verzwolgen het stuk.
De woorden van de recensent gloeiden nog na van het plezier waarmee hij het gelezen had. Het was vrijdag 28 januari, het was de beste recensie die ik ooit zou krijgen. Vanaf nu zou ik vaker biefstuk van de haas eten en goede bourgogne drinken. De auteur van het stuk was Pieter Steinz.
Sindsdien las ik hem trouw. Hij verdeelde de wereld niet in vrienden en vijanden, deed niet aan vleierij en polemiek, niet aan verdeel en heers. Hij was de gedroomde bespreker: grootmoedig en gul, zo erudiet als wat en met een ziel van drukinkt en papier; zelfs wanneer hij hardliep klonk er een luisterboek in zijn oren.
Deze herinneringen en gedachten kwamen bij me op, toen ik dinsdagmorgen hoorde dat Pieter Steinz aan de gevolgen van ALS is overleden. 'Grace under pressure', schreef zijn familie boven de rouwadvertentie. Hoed af.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sanny en Marloes van het Deadline Bureau zitten uitstellers achter hun vodden aan
Lukt het je maar niet om je opdrachten op tijd af te krijgen en baal je daarvan? Dan kun je vanaf deze week de professionele hulp van het Deadline Bureau inschakelen. Ondernemers Sanny Ensing en Marloes Matthijssen helpen je bij het stellen van doelen en bellen je op voor een motiverende schop onder je kont. -
PREMIUMColumn
Foppe is een vader op afstand
Tommy Wieringa schrijft wekelijks over wat hem bezighoudt. -
De showrooms zijn weer open, maar ‘Proefrit aan huis is een blijvertje’
Hoewel het weer is toegestaan om fysiek autoshowrooms te bezoeken – zij het beperkt en op afspraak – zal een proefrit aan huis populair blijven. Dat verwacht autozoekwebsite AutoTrack.nl naar aanleiding van een onderzoek onder autokopers. ‘Corona was de aanleiding voor dit idee, maar steeds meer mensen kiezen voor service en gemak van een proefrit op locatie.’ -
PREMIUMColumn
Preutsheid is besmettelijk
Tommy Wieringa schrijft wekelijks over wat hem bezighoudt. -
Italië blokkeert export kwart miljoen vaccins die op weg waren naar Australië
Italië heeft de export van de 250.000 AstraZeneca-vaccins geblokkeerd die op weg waren naar Australië. De actie, met goedkeuring van de EU, is een reactie op de aanhoudende leveringsproblemen van het farmaceutische bedrijf.
-
VIDEO6
Van drugssmokkel tot witwassen: criminelen zijn dol op Nederlandse bloemenveilingen
De Nederlandse bloemenveilingen bieden tal van kansen voor criminelen, of het nu gaat om drugssmokkel, witwassen, belastingfraude of arbeidsuitbuiting. Het toezicht op de veilingen is versnipperd en schiet tekort, blijkt uit een groot onderzoek. -
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis. -
8
Verplichte kusjes en knuffels voor oma en opa: doen of niet?
Bijna elke ouder kent de situatie wel: je komt opdagen voor een verjaardag of andere familiebijeenkomst met je kinderen en de tantes, ooms en grootouders komen onmiddellijk aangesneld om je kinderen te overladen met kusjes en knuffels. Natuurlijk is dat goed bedoeld, maar je ziet ook dat je kinderen enigszins overweldigd worden door al die handen, armen en lippen.