Volledig scherm
Minister Jet Bussemaker hijst een regenboogvlag © ANP

EU maakt vuist tegen homofobie

De EU-landen gaan meer werk maken van gelijke rechten voor mannen en vrouwen, gender-gelijkheid en de bescherming van lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie (lhbti's).

Dat zijn ze vandaag overeengekomen in Luxemburg. In Den Haag reageerde minister Jet Bussemaker (Emancipatie) verheugd: ,,Europese samenwerking is essentieel in de strijd tegen wereldwijde homofobie en het verbeteren van vrouwenrechten. Dat het juist nu belangrijk is dat Europa laat zien waar zij voor staat, behoeft geen betoog met de afschuwelijke aanslag in Orlando nog maar een paar dagen geleden.

Homorechten en vrouwenrechten zijn mensenrechten, zonder grenzen." Een van de afspraken is dat de 28 lidstaten jaarlijks aan de Europese Commissie rapporteren over de voortgang van de positie van lhbti's in hun land.

  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.