Volledig scherm
© Atheists.org

Flinke schadevergoeding na afwijzing kenteken '8THEIST'

Een Amerikaanse vrouw die geen nummerplaat op haar auto mocht waarin het woord 'atheïst' verwerkt was, krijgt na drie jaar een schadevergoeding en mag alsnog het kenteken aanvragen. De motorvoertuigencommissie van de staat New Jersey had de aanvraag in 2013 afgewezen.

Quote

Zodra we op de fout werden gewezen hebben we het onmidde­lijk rechtgezet

Mairin Bellack, woordvoerder motorrijtuigencommissie New Jersey

De vrouw, Shannon Morgan, kreeg te horen dat het nummerbord met opschrift '8THEIST' in strijd zou zijn met 'goede smaak en beschaafdheid', zo schrijft deNew York Times. Direct daarop vroeg Morgan een nieuwe plaat aan met het woord 'BAPTIST', die wel goedgekeurd werd. Dat vond Morgan voldoende reden om naar de rechter te stappen wegens ongelijke behandeling. Ze kreeg juridische steun van een vereniging in Washington die strijdt voor de scheiding tussen kerk en staat in de VS.

,,Ze realiseerde zich terecht dat dit een duidelijke zaak van religieuze discriminatie van atheïsten en ongelovigen was", stelt Morgans juridisch adviseur Richard Katskee. Dat valt wel mee, claimt woordvoerder Mairin Bellack van de motorvoertuigencommissie. Volgens haar ging het om een vergissing.

Vernielen
Uiteindelijk draaide de zaak uit op een schikking. De commissie betaalt 75.000 dollar aan rechtbankkosten terug aan Morgan en zij mag alsnog haar nummerplaat aanvragen. Zij is blij met de uitkomst, maar ook bang voor reacties van mensen op internet. Iemand schreef dat hij haar auto zou vernielen. ,,Ik kan er gewoon niet bij met mijn hoofd dat iemand een auto zou aanvallen alleen maar omdat je niet hetzelfde gelooft als de bestuurder."

Behalve atheïsten zullen ook andere minderheden profiteren van de rechtszaak. De commissie keurde een lijst van Morgan goed, waarop woorden staan die te maken hebben met feminisme, mensen met een andere geaardheid en transseksuelen.

 1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”
 2. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.