Volledig scherm
© thinkstock

Gynaecoloog: Vrouw mag best zeuren

Vrouwen onderschatten vaak de gevolgen van menstruatie­­klachten. Ze denken al snel 'daar zeur je niet over', waardoor behandeling te laat of niet wordt gestart. Dit stelt hoogleraar gynaecologie Hans Brölmann, die onlangs ­afscheid nam aan het VUmc in ­Amsterdam.

Quote

Helaas zitten afwijkin­gen van de baarmoeder en gerelateer­de klachten nog altijd in de taboesfeer

Hans Bröllman

Een op de drie vrouwen kampt met klachten als abnormaal veel bloedverlies of buikkrampen, maar lang niet iedereen laat dit onderzoeken. Brölmann: ,,De vrouwen die wel naar de arts gaan, krijgen vaak een anticonceptiepil mee naar huis. Die vermindert de klachten wel iets, maar neemt ze niet weg. Helaas zitten afwijkingen van de baarmoeder en gerelateerde klachten nog altijd in de taboesfeer."

Veel vrouwen weten volgens de hoogleraar niet dat een myoom (vleesboom) in de baarmoeder goed te opereren is. ,,De gedachte is vaak: help, dan moet mijn baarmoeder eruit. Maar er zijn talloze alternatieven, waarbij dit niet hoeft."

Brölmann pleit niet alleen voor meer onderzoek naar gynaecologische aandoeningen, maar vraagt ook aandacht voor de maatschappelijke effecten. ,,We weten dat menstruatiestoornissen leiden tot arbeidsverzuim en minder productiviteit, maar hoe groot is dit probleem nu eigenlijk? Dat is niet bekend."