Volledig scherm
PREMIUM
Acteur George van Houts en hoogleraar Arnoud Boot kruisen de degens over de bankensector. © Shody Careman

'Hadden we de Postgiro nog maar'

dubbelgesprekBanken bashen: acteur George van Houts bereikt er een groot publiek mee. Maar houdt zijn kritiek stand als hoogleraar Arnoud Boot tegenover hem zit? ,,Wat je beweert is veel te simpel."

Quote

We hebben het systeem gewoon laten ontsporen. Dáár zit het pro­bleem.

Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten
Volledig scherm
Arnoud Boot. © Shody Careman

BOOT

Arnoud Boot (56) woont in Baarn.
Hoogleraar financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam.
Voorzitter van de Bankraad van De Nederlandsche Bank.
Lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Dat een acteur zich onderdompelt in de financiële wereld, er theaterstukken over maakt en boeken over schrijft - hoogleraar Arnoud Boot vindt het geweldig. ,,Ik zou er geen enkel nadeel van zien. Dat is precies de betrokkenheid die je wilt hebben. Voor de crisis was het idee dat tien miljoen bankiers geen ongelijk konden hebben. Maar als de crisis iets geleerd heeft, is het dat de sector te belangrijk is om aan bankiers over te laten."

George van Houts, de acteur in kwestie, heeft zich met zijn theatergezelschap De Verleiders en met zijn nieuwe boek Door de Bank Genomen vastgebeten in een wat abstract thema: het geldstelsel. De manier waarop geld wordt beheerd en door de samenleving stroomt. Dat is voor het grootste deel in handen van commerciële banken en dat brengt in de ogen van Van Houts allerlei problemen met zich mee. Zoals het feit dat een voor de economie essentiële activiteit als geldcreatie, het scheppen van geld dus, nu een private aangelegenheid is.

,,De eerste keer dat ik erover las, schoof ik het nog terzijde als iets raars, iets van internetgekkies, een samenzweringstheorie. Maar toen ik het echt ging bestuderen, gingen voor mij gekscherend gezegd de poorten van de hel open. Hoe kan het dat ik dit niet weet? Waarom heb ik dit nooit geleerd? Ik vraag het ook altijd in de zaal: van wie is ons geld, van wie is het stelsel? 99 procent van de mensen denkt dat het van de overheid is. Maar dat is dus niet zo."

Banken creëren in het huidige systeem geld door kredieten te verlenen, hypotheken te verstrekken. Door het opbouwen van schulden dus. In de loop der eeuwen zijn banken steeds meer uit gaan lenen. De schuldenberg nam navenant toe. Van Houts: ,,Dat wij dat niet wisten, dat niemand dat wist, dat zette ons aan om er iets mee te doen."

En dus waarschuwt Van Houts nu al een paar jaar voor het Grote Kwaad dat de bankensector in zijn ogen is. Verhalen over het gekonkelfoes van de topmannen, over de veel te nauwe banden met de politiek, over Gerrit Zalm die zijn tijd vult met het spelen van computerspelletjes... Met 'banken bashen' is het lekker scoren. Voor banken bashen is hoogleraar Boot echter niet naar Utrecht gekomen, op deze snikhete septemberdag.

Hij is uitgenodigd om Van Houts op de grill te leggen. De acteur kan het allemaal wel roepen, dat de financiële wereld helemaal verkeerd in elkaar zit, en hij heeft er ook de retorische gaven voor. Maar klopt het wat hij zegt? Hij mag er een boek over hebben geschreven: uiteindelijk is hij acteur, geen professor. Boot, ook voorzitter van de Bankraad, trapt af.