Volledig scherm
PREMIUM
Een agent voor de woning van de Rijksburger die deze week een agent neerschoot © afp

Hoe gevaarlijk zijn de Reichsbürger in Duitsland?

Verzameling gekkiesZe erkennen de Bondsrepubliek niet, hebben hun eigen rijbewijs en willen terug naar 1945. Natuurlijk zijn de 'Rijksburgers' een verzameling gekkies. Maar deze week schoot een van hen een politieagent dood. Hoe gevaarlijk zijn ze?

Volledig scherm
Peter Fitzek, de zelfbenoemde 'Koning van Duitsland' © epa

U wist het waarschijnlijk niet, maar Duitsland is eigenlijk een koninkrijk. En de koning van Duitsland heeft Peter Fitzek. Hij heeft een eigen hermelijnen mantel, een eigen rijbewijs en een eigen identiteitskaart. Het 'Königreich Deutschland' is gelokaliseerd op een in landgoed in Wittenberg, een stad in de oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Zijne Koninklijke Hoogheid Fitzek, een voormalige karateleraar en videotheekhouder, behoort tot de zogenaamde Rijksburgers.

Dat is een groeiende groep Duitsers van verschillend pluimage die zich verenigen in de gedachte dat de Bondsrepubliek Duitsland zoals wij die kennen niet bestaat. Er is namelijk nooit een einde gekomen aan het Duitse Rijk uit de periode tussen 1871 en 1945, zo redeneren ze. Het leger had zich na de dood van Adolf Hitler weliswaar overgegeven, maar de Duitse staat niet. Het huidige democratische bestel is de Duitsers opgedrongen door de Geallieerden, en dus niet legitiem.

Ondersteboven
Welk Duits Rijk ze precies terug willen, is overigens niet helemaal duidelijk, want in die periode waren het er drie: het Keizerrijk, de Weimar-republiek en Hitlers Derde Rijk. Deze gedachtegang leverde eind vorig jaar het volgende tafereel op. Vlakbij Kaiserslautern werd een automobilist aangehouden die zijn nummerbord ondersteboven had gemonteerd. De man (54), die zich alleen maar kon legitimeren met een fantasie-identiteitsbewijs, zei dat hij aan het knutselen was geslagen, omdat de Geallieerden 'destijds ook alles op zijn kop hadden gezet'.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement