Volledig scherm
Banken mogen bij nieuwe hypotheken mensen niet langer straffen met een torenhoge boete als ze versneld hun woningschuld willen aflossen. © ANP

Hoge boetes op aflossen verboden dankzij nieuwe EU-regels

Banken mogen bij nieuwe hypotheken mensen niet langer straffen met een torenhoge boete als ze versneld hun woningschuld willen aflossen.

Volledig scherm
CDA-Kamerlid Pieter Omzigt © ANP

Voortaan kan de bank alleen nog maar een vergoeding vragen voor de directe kosten die ontstaan doordat een groot deel van de hypotheek vervroegd wordt afbetaald. Boetes zijn taboe, zo blijkt uit nieuwe Europese regels die sinds kort geruisloos zijn ingevoerd.

Nieuwe regels
Het CDA wil daarom dat het kabinet zo snel mogelijk haarfijn in kaart brengt hoe banken met de nieuwe regels omspringen. Bijna alle bestaande hypotheekcontracten in Nederland beperken de huizenbezitter momenteel in de aflossing van zijn woningschuld. Die mag, afhankelijk van de voorwaarden, jaarlijks maximaal 10 of 20 procent van het originele hypotheekbedrag boetevrij aflossen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is blij met de nieuwe Europese regels, maar wil wel van het kabinet weten hoe banken deze doorvoeren. De Nederlandse Vereniging van Banken stelt dat onze wetgeving al in hoge mate voorziet in de bescherming van consumenten en constateert dat voor de meeste mensen de ruimte om kosteloos af te lossen voldoende is.

Quote

Want hoe toon je als bank aan dat je echt alleen de directe kosten doorbere­kent?

Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis (VEH)

Directe kosten
Volgens Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis (VEH) is het verbod op hoge boetes 'een groot winstpunt'. De organisatie bekijkt nu bij de belangrijkste geldverstrekkers hoe zij de regels toepassen. ,,Want hoe toon je als bank aan dat je echt alleen de directe kosten doorberekent?" 

Veel mensen zitten nu vast aan een oude hypotheek met een hoog rentepercentage. Deze mensen betalen meer dan 5 procent rente per jaar en hebben langjarige contracten, die ze wel vrijwillig hebben afgesloten. Dat sluit echter niet uit dat lagere maandlasten door extra aflossing zeer welkom zijn.