Volledig scherm
PREMIUM
Ahmet Taskan © Marnix Schmidt

'Imams zijn geheim agenten van Erdogan'

InterviewUtrechter Ahmet Taskan (48) wordt als fervent aanhanger van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen ernstig bedreigd. Zijn pleidooi om alle Turkse imams Nederland uit te zetten, lijkt olie op het vuur.

Quote

Ik noem ze zijn geheim agenten. Stuur ze terug naar Turkije

Zakenblad Quote bestempelt de in Trabzon geboren Ahmet Taskan als de Nederlandse onderkoning van de Hizmetbeweging. Deze beweging is geïnspireerd door het gedachtegoed van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die sinds de mislukte staatsgreep in Turkije staatsvijand nummer één is. Zijn aanhangers zijn ook in Nederland niet veilig: het regent bedreigingen.

Wat moet de Nederlandse overheid doen?
,,De Nederlandse regering moet deze excessen aanpakken. De Turkse overheid heeft in Nederland een flinke vinger in de pap. De Turkse moskeeën in Nederland zijn vrijwel allemaal aangesloten bij Diyanet, dat valt onder de Turkse overheid. Alle imams zijn ambtenaren van Erdogan. Ik noem ze zijn geheim agenten. Stuur ze terug naar Turkije."

Waarom zo'n extreme stap?
,,Je wil toch geen agenten van Erdogan in Nederland? Zij verzamelen namen en gegevens van mensen die Erdogan niet gezind zijn en sturen die naar de Turkse overheid. Ze hebben ook geen afstand gedaan van de gewelddadigheden tegen aanhangers van de Hizmetbeweging. De Turkse minister van Economische Zaken zei tijdens een toespraak dat ze alle aanhangers van de Hizmetbeweging zullen oppakken en dat zij moeten smeken om te worden vermoord. Overheidsambtenaren en politici van Erdogan lopen rond in Nederlandse moskeeën. Ze zaaien haat en onrust. Zij kiezen niet voor de dialoog. Dat is strafbaar in dit land. Stuur ze dan maar het land uit."

U zegt dat imams haatzaaien in de moskeeën. Heeft u daar bewijzen voor?
,,Er zijn imams waartegen aangifte is gedaan. Die zijn halsoverkop naar Turkije teruggegaan. In Dieren bijvoorbeeld. Die imam zei op Facebook in een discussie met een Hizmetaanhanger bereid te zijn voor zijn geloof te sterven, maar dat hij voor zijn geloof ook mensen wilde ombrengen. Toen er tegen hem aangifte werd gedaan, haalde Ankara hem snel terug."