Volledig scherm
© Privéfoto

Invaljuffen op valreep de laan uit

Ouders voeren op tal van plekken actie om de invaljuf van hun kinderen te behouden. Ze zijn boos dat hun kroost vlak voor het eind van het schooljaar een onbekende vervanger krijgt.

Quote

De laatste weken van een schooljaar zijn zo belangrijk en dan krijgen ze nog twee vervangers ook. Sommige kinderen moesten zelfs huilen

Miron Maessen

Mik, de 6-jarige dochter van Miron Maessen, kwam een week of twee geleden thuis met een opmerkelijk bericht: juf Desi moest weg. Maessen besloot een petitie op te tuigen en met de kinderen en een protestbrief te schrijven. ,,De laatste weken van een schooljaar zijn zo belangrijk en dan krijgen ze nog twee vervangers ook,'' zegt ze. ,,Sommige kinderen moesten zelfs huilen.'' De actie had geen succes.

Schoolbesturen sturen invallers weg, omdat ze hun anders een vast contract moeten aanbieden. Dat heeft alles te maken met de Wet Werk en Zekerheid (Wwz) die vandaag in het bijzonder basisonderwijs ingaat. Invallers verzorgen 7 procent van het onderwijs op basisscholen. Ze hebben na zes tijdelijke contracten in 36 maanden bij één werkgever recht op een vaste baan.

Vooral in gebieden waar het leerlingenaantal daalt, zien schoolbesturen zich gedwongen de tijdelijke werknemers de laan uit te sturen.

Invalpools
Zelfs schoolbesturen die werken met invalpools van leraren met een vast contract, zien zich gedwongen om mensen naar huis te sturen. De schil van losse invallers daaromheen moet het ontgelden. ,,Dat hadden we liever ook niet gedaan, voor de rust in de klassen,'' zegt Tineke Jansen, voorzitter van het College van Bestuur van Filios Scholengroep in Geffen. ,,Het is onbegrijpelijk dat die wet op 1 juli ingaat, terwijl het schooljaar tot 1 augustus loopt.''

De vakbonden vinden het verbazingwekkend dat scholen invaljuffen naar huis sturen. ,,Deze wet komt er al twee jaar aan. De besturen hadden er beter op moeten anticiperen,'' reageert José Muijres, bestuurder van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Het ministerie van Sociale Zaken stelt dat een cultuuromslag op de scholen nodig is om invallers meer zekerheid en duidelijkheid te geven. CDA-Kamerlid Michel Rog heeft een hoorzitting aangevraagd.

Volledig scherm
Kinderen voeren actie voor invaljuf Desi. © Privéfoto

NAOMI
6 dagen invallen, halfjaar stoppen

De 24-jarige invaljuf Naomi uit Tilburg heeft de pech dat ze vanaf vandaag op veel scholen niet meer voor de klas mag staan. Sinds haar afstuderen, vier jaar geleden, viel ze al op zeker zestig scholen in. ,,Dat is eigenlijk altijd een dagje ziektevervanging of verhuisverlof. En al die dagen tellen als een contract,'' legt de lerares uit.

Naomi werkt voor zeven schoolbesturen. Bij vijf daarvan heeft ze tot meer dan twintig contracten gehad en komt ze in aanmerking voor een vaste baan. Omdat de besturen daar niet aan willen beginnen, is haar agenda vanaf volgende week een heel stuk leger. ,,Bij openbare scholen mag ik nog wel invallen, omdat zij niet onder de nieuwe regels vallen. Maar bij de bijzondere scholen moet ik een halfjaar wachten,'' vertelt ze.

,,De kans dat ik een vaste baan krijg, wordt alleen maar kleiner. Ik raak uit beeld bij die scholen. Hoe kom ik daar over een halfjaar weer binnen?'' vraagt Naomi zich af. En dan nog, als ze weer werk krijgt, mag de invaller zes keer een dagje voor de klas staan en moet ze weer een halfjaar stoppen.

De invaljuf solliciteert zich nu suf, in de hoop via vacatures een baan te bemachtigen. ,,Maar meestal komen honderden brieven binnen.''