Syrische regeringstroepen in Palmyra in april dit jaar.
Volledig scherm
Syrische regeringstroepen in Palmyra in april dit jaar. © REUTERS

IS na negen maanden terug in oasestad Palmyra

'Hevige gevechten'Negen maanden nadat ze werden verjaagd zijn strijders van de groep Islamitische Staat terug in de Syrische oasestad Palmyra, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten volgens de BBC. Ze namen na een verrassingsaanval omliggende heuvels in en slaagden erin het grootste deel van de antieke stad weer op het Syrische regeringsleger te veroveren.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP

Het zou zijn gebeurd na de heftigste gevechten sinds maart van dit jaar, toen IS Palmyra moest opgeven.

Alleen sommige delen in het zuiden zijn nog in handen van het regeringsleger. Het Observatorium zei zich zorgen te maken over de burgers in Palmyra, omdat de meesten aanhangers van de regering zijn.

Het Syrische regeringsleger zou eerder al vanuit Aleppo versterkingen hebben gestuurd naar Palmyra, om daar het dreigende gevaar van een nieuwe IS-aanval het hoofd te bieden. Mogelijk probeert IS zijn vijand op deze manier bij Aleppo te verzwakken.

Verwoestingen
IS richtte eerder in Palmyra en het nabijgelegen Tadmur grote verwoestingen aan nadat ze deze steden vorig jaar hadden veroverd. Twee tempels van 2000 jaar oud, een boog en graftorens werden vernield. De jihadisten beschouwen pre-islamitische bouwwerken als afgoderij.

Na tien maanden wist het regeringsleger Palmyra in maart te heroveren. IS trok zich terug, maar zette in de afgelopen week in Midden-Syrië een offensief in.

  1. Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

    Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

    In Brazilië is grote woede ontstaan over de dood van een 5-jarige jongen. Hij viel van de negende etage van een flat in de noordoostelijke stad Recife, terwijl hij onder de hoede was van de vrouw bij wie zijn moeder het huishouden doet. Op videobeelden is te zien hoe de vrouw het jochie in een lift achterlaat en op een van de bovenste knoppen drukt. ,,Waarom? Ze heeft mijn zoon de dood in laten gaan’’, zegt moeder Mirtes. ,,Maar ik wil gerechtigheid.’’