Volledig scherm
© anp

Klokkenluider krijgt geen bescherming maar ontslag

Een klokkenluidster die vorig jaar aankaartte dat binnen zorginstelling Alliade werd gesjoemeld met miljoenen euro's, is alsnog ontslagen. Kamerleden eisen nu een extra onderzoek naar belangenverstrengeling binnen Alliade. Dat meldt RTL Nieuws.

In april kwam naar buiten dat directeuren van de zorginstelling hun eigen bedrijf inhuurden voor hoge bedragen. Na onderzoek bleek er sprake te zijn van belangenverstrengeling. De klokkenluider bleek ouderenverzorgster Alie de Jong te zijn. Vorig jaar stond zij op de nominatie om ontslagen te worden vanwege een personeelsoverschot, maar ze kreeg intern toch een andere baan aangeboden. Alliade startte echter toch de ontslagprocedure nadat De Jong de belangenverstrengeling aankaartte.

Tegenover RTL stelt het bedrijf dat Alie de Jong nooit als klokkenluider is gezien, waardoor De Jong ook niet in aanmerking kwam voor bescherming. Dit laatste schiet bij Kamerleden in het verkeerde keelgat. Leendert de Lange (VVD) noemt het ronduit schandelijk hoe met De Jong is omgegaan.

Als het aan VVD, D66, CDA, SP en PVV ligt wordt het onderzoek naar Alliade heropend.