Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Meer doden in Duitse kankerkliniek

Drie kankerpatiënten zijn afgelopen week onder verdachte omstandigheden overleden na behandeling in de alternatieve kankerkliniek Klaus Ross Center in het Duitse Bracht, onder Venlo. Dat blijkt uit onderzoek van het Brabants Dagblad en de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Het gaat om Joke van der Kolk uit Wijk en Aalburg, Leentje Callens uit het Belgische Beveren en een onbekend derde slachtoffer. De Duitse justitie wil alleen de dood van de 43-jarige Aalburgse bevestigen. Zij overleed zaterdag, vijf dagen na de start van haar behandeling, in een ziekenhuis in Mönchengladbach. Eerder die week was ze om 'onverklaarbare redenen' onwel geworden. Daarop is justitie in Duitsland een groot onderzoek gestart.

Onwel
Over de Belgische Leentje Callens (55) werd door de Duitse autoriteiten met geen woord gerept. Maar Françoise Goedhuys, de vrouw van Callens, was erbij toen haar partner donderdag in het ziekenhuis van Nijmegen overleed nadat ook zij woensdag tijdens de behandeling in het Duitse Bracht onwel was geworden. Goedhuys heeft dagelijks contact met de politie over het verloop van het onderzoek.

Tegenover Het Laatste Nieuws bevestigde een politiewoordvoerder van het district Oost-Nederland dinsdag eerder op de dag dat er ook in het ziekenhuis van Apeldoorn iemand zou zijn overleden. Zijn identiteit is niet bekend. De woordvoerders van de Nederlandse politie willen sinds dinsdagmiddag niets meer zeggen over de zaak. De woordvoering is overgedragen aan hun Duitse collega's.

Alternatieve behandeling
Volgens Goedhuys onderging haar vrouw Leentje Callens samen met de Aalburgse Joke van der Kolk en drie anderen een tienweekse alternatieve kankerbehandeling in de kliniek in Bracht, die werd uitgevoerd door de eigenaar en naamgever van het centrum. Woensdagochtend ging het mis, volgens Goedhuys na het toedienen van een infuus met glucoseblokkers.

Geen verdachte
Klaus Ross is een technicus die ziekenhuisapparatuur verkocht. Later liet hij zich omscholen tot natuurarts. Ross is niet bereikbaar, de kliniek is vanwege 'omstandigheden' al enkele dagen gesloten, meldt een briefje op de deur. De Duitse justitie zegt nog geen verdachte op het oog te hebben.

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.