Volledig scherm
Louis Bontes en Joram van Kalveren © ANP/Bart Maat

Meldpunt de mist in met klacht over religieuze homohaat

UpdateHet Meldpunt Internet Discriminatie (MiND) heeft na forse ophef een omstreden standpunt over religieuze homohaat aangepast. In eerste instantie zag het meldpunt juridisch niets strafbaars in homohaat als het voortkwam uit religie. MiND heeft inmiddels afstand genomen van dit standpunt en spreekt nu van een 'onjuiste beoordeling'.

Volledig scherm
Reacties onder het artikel op Bladna.nl © Bladna.nl

Het standpunt van het MiND volgde op een klacht over reacties onder een artikel op de website Bladna.nl. Volgens de briefschrijver werd daar onder meer geschreven dat homo's moeten worden 'verbrand' en 'afgemaakt'.

,,Ik schrok van de reacties onder het artikel", zegt de persoon, die anoniem wil blijven, tegenover The Post Online. ,,Maar ik schrok nog meer van de reactie van het MiND."

Het meldpunt vond de uitingen beledigend, maar stelde niks te kunnen doen, omdat ,,de uitingen moeten worden gezien in de context van geloofsovertuiging, te noemen de Islam". Dat neemt volgens het MiND ,,juridisch gezien veel van het beledigende karakter weg".

Het meldpunt heeft de reactie na alle ophef opnieuw onderzocht en zegt dat de uitingen onjuist zijn beoordeeld. ,,Dat betreuren we ten zeerste", laat de organisatie weten. ,,Bij dit soort oproepen tot geweld is de context nooit van belang." MiND heeft Bladna.nl gevraagd de reacties te verwijderen.

Nooit een excuus
Voor de onafhankelijke Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes is de reactie op de discriminatiemelding fout en onacceptabel. Ze stelden er vandaag vragen over in de Kamer aan de ministers van Justitie en Sociale Zaken.

,,Deelt u onze visie dat dit soort zaken altijd thuishoren bij het OM en dat de islam (net als andere levensbeschouwingen) nooit gebruikt kan worden als excuus voor feitelijke discriminatie of het oproepen tot geweld?'', luidt een van de vragen van de Kamerleden. 

De islam en andere levensbeschouwingen kunnen volgens hen nooit worden gebruikt als excuus voor feitelijke discriminatie of het oproepen tot geweld.

'Onbegrijpelijke uitspraak'

Quote

Geweld tegen homo's is met geen enkel beroep op religie te rechtvaar­di­gen

Pia Dijkstra, D66

COC Nederland spreekt van een 'onbegrijpelijke uitspraak'. ,,Godsdienst is geen vrijbrief om te discrimineren." De organisatie pleitte onlangs juist voor behoud van het meldpunt. ,,Maar dan moet MiND het werk wel goed doen", aldus een woordvoerder van COC Nederland. ,,Dit bewijst maar weer eens dat een meldpunt juist hard nodig is."

Wenkbrauwen
Minister Ard van der Steur heeft 'de wenkbrauwen stevig opgetrokken' over de uitlatingen van het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND). Hij noemde die donderdag onacceptabel. Omdat het MiND zijn fout heeft toegegeven, is er volgens Van der Steur echter geen reden onmiddellijk de subsidie voor het meldpunt stop te zetten. De minister gelooft niet dat het MiND slechts op zijn schreden is teruggekeerd door de ophef en stiekem nog altijd achter de oorspronkelijke uitspraak zou staan, zoals Bontes stelt.

Uit de jurisprudentie op dit gebied blijkt dat het eerste standpunt van MiND niet helemaal uit de lucht komt vallen. Zo werd kardinaal Simonis ooit vrijgesproken van belediging toen hij homoseksualiteit 'Het Kwaad' noemde. Wat de rechtbank betreft zijn uitspraken die vanuit heilige geschriften worden gedaan alleen strafbaar als ze 'onnodig grievend' zijn. Zo werd het streng christelijke echtpaar Lucas en Jenny Goeree wel veroordeeld toen ze zeiden dat homoseksuelen AIDS verdienen als doodstraf. Dat was volgens de rechter grievend.

Politiek
Pia Dijkstra (D66) is als voorvechtster van homorechten niet te spreken over het eerste standpunt van MiND ,,Dit kan niet en is natuurlijk onzin. Geweld tegen homo's is met geen enkel beroep op religie te rechtvaardigen. Als je kijkt naar waar het hier over gaat, dan is er echt sprake van oproepen tot geweld en aanzetten tot haat.''

Wat Dijkstra betreft is het van belang dat het meldpunt in dit soort gevallen de verantwoordelijkheid legt bij de instantie die er over gaat, de rechtspraak. ,,Ik neem aan dat dit ook niet weer zal gebeuren. Ik vind het meldpunt namelijk wel een erg belangrijk middel.''

Wat is het MiND?

Het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND) is in 2013 opgericht op initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij het meldpunt worden strafbare en discriminerende uitingen op het internet onder de loep genomen.