Minder Nederlands geld naar kernwapenindustrie

Nederlandse financiële instellingen hebben het afgelopen jaar minder geïnvesteerd in bedrijven die te maken hebben met de productie van kernwapens. Vredesorganisatie Pax berekende dat er zo'n 800 miljoen euro direct of indirect naar de kernwapenindustrie ging. Vorig jaar was dat nog ongeveer 2 miljard euro.

ING, verzekeraar Aegon en pensioenfonds ABP hebben belangen in bedrijven die volgens Pax banden hebben met de kernwapenindustrie. ING investeert nog het meeste geld in deze ondernemingen: in totaal ruim 400 miljoen euro. 

Dat geld gaat vooral naar het Amerikaanse bedrijf Fluor, dat de radioactieve stof titrium levert aan de kernwapenindustrie in de Verenigde Staten. Ook ABP heeft een belang in Fluor, maar investeerde dit jaar veel minder geld in het bedrijf dan vorig jaar.

Aegon heeft voor ongeveer 350 miljoen euro aan obligaties in bezit van wapenleverancier BAE Systems, vliegtuigbouwer Boeing en het concern Honeywell. Ook die bedrijven dragen volgens Pax bij aan de productie van kernwapens.

Er gaat daarnaast ook Nederlands geld naar wapenbedrijven als Lockheed Martin en General Dynamics.