Misbruikzaak tegen Joris Demmink nog niet ten einde
Het Openbaar Ministerie maakte gisteren bekend niets te zien in de vervolging van oud top-ambtenaar Joris Demmink voor seksueel misbruik van jongens. Er is volgens het OM 'geen enkel bewijs' gevonden. Hiermee is de zaak tegen Demmink echter nog niet definitief over. Het moet nog blijken of een rechtszaak nu definitief van de baan is.
Delen per e-mail
Het minutieus uitgevoerde onderzoek heeft geen enkel belastend materiaal opgeleverd voor betrokkenheid van Demmink
De opstelling van het OM in de zaak-Demmink is geen verrassing. Al veel eerder besloot de aanklager niet tot vervolging over te gaan omdat het bewijs naar eigen zeggen ontbreekt. Toch is in deze zaak het OM niet langer de enige instantie die beslist over het vervolg.
Hof
In 2014 besloot het gerechtshof in Den Bosch in een door twee vermeende slachtoffers van Joris Demmink aangespannen artikel 12-procedure (bezwaar tegen niet-vervolgen) dat er wel degelijk een redelijk vermoeden van schuld lag. Genoeg vermoedens in ieder geval om een strafrechtelijk onderzoek af te dwingen. Het OM moest dus van het gerechtshof extra onderzoek gaan doen en mocht de zaak niet seponeren.
Sepot
Nu dat extra onderzoek volgens het OM niets heeft opgeleverd, moet de aanklager weer terug naar het gerechtshof om de beslissing tot seponeren (stopzetten van vervolging) voor te leggen. De uiteindelijke beslissing over het al dan niet vervolgen van Demmink is nu dan ook aan het gerechtshof in Den Bosch. De verwachting is dat dit zeker nog enkele maanden zal duren.
Het OM wil deze procedure in ieder geval in het openbaar voeren om alle schijn van achterkamertjespolitiek te voorkomen. Het is de vraag of Joris Demmink daar aan mee zal werken, een dergelijk verzoek zal normaal gesproken namelijk praktisch altijd achter gesloten deuren worden behandeld.
Procedure
Het gerechtshof kan grofweg op twee manieren reageren: of het staat het OM toe om de zaak te seponeren, waarna de vervolging staakt. Of het stelt dat de zaak alsnog voor de rechter moet worden gebracht, al dan niet na extra onderzoek. Dat kan als het bijvoorbeeld meent dat er wel degelijk iets van bewijs in het dossier zit of kan komen en het aan de rechter is om daar over te oordelen.
Rechtszaak
Als het gerechtshof Den Bosch het OM dwingt om een rechtszaak te beginnen, dan is de verwachting dat de officier van justitie om een vrijspraak zal vragen. Dit omdat de aanklager zelf immers de overtuiging niet heeft dat Demmink iets heeft misdaan. Als de rechtbank vervolgens tot een vrijspraak komt, zal de weg naar een hoger beroep afgesneden zijn. De verdachte en de aanklager zullen dan immers allebei geen belang hebben bij een gang naar de hogere rechter. Dan stopt de zaak tegen Demmink. Alleen het opduiken van nieuw bewijs (een novum) kan een zaak weer nieuw leven in blazen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
AOW’er werkt vaker door uit noodzaak: ‘Extra werken om levensstandaard te houden’
AOW’ers die doorwerken, doen dit steeds vaker voor het geld. Van de gepensioneerden met een baan geeft 35,4 procent aan door te buffelen om financiële redenen. Vooral onder laagopgeleiden stijgt het aantal 70-plussers met betaald werk hard, beduidend harder dan onder hoogopgeleiden. -
AUTOTEST
Test Dacia Sandero: logisch, praktisch en scherp geprijsd
De Dacia Sandero is misschien wel de slimste nieuwe auto van dit moment: hij biedt meer ruimte en een betere uitrusting voor een lagere aanschafprijs. Bovendien rijdt hij verdienstelijk en is hij voordelig in het gebruik. -
Ontspannen Demmink tijdens kort verhoor: Nee, nee en nee
Oud-justitietopman Joris Demmink (68) moest vandaag voor het eerst publiekelijk onder ede getuigen over zijn rol in misbruikzaken van minderjarige jongens. Het bleek een opvallend kort verhoor te worden, waarin Demmink wel een aantal stevige vragen voor de voeten gegooid kreeg. Zijn reactie op het vragenvuur was kort: 'Nee, ik heb nooit seksuele contacten gehad met jonge jongens of me in jongensbordelen begeven.' -
Franse boeren vrezen voor mislukte wijn- en fruitoogst na strenge vorst
Na een reeks nachten met strenge vorst vrezen veel Franse wijnbouwers en fruittelers voor hun oogst. De omvang van de schade wordt momenteel vastgesteld, zei de Franse premier Jean Castex tijdens een bezoek aan getroffen boeren in Colombier-le-Cardinal in de zuidelijke regio Ardèche. -
Update
OM ziet niets in vervolging oud-topman Joris Demmink
Het Openbaar Ministerie wil voormalig topambtenaar van het ministerie van Justitie Joris Demmink niet vervolgen voor seksueel misbruik van jongens. Er is 'na minutieus onderzoek' geen belastend bewijs gevonden. De advocaat van twee Turkse aangevers zegt in een reactie 'een vieze smaak in de mond' te hebben. Dit omdat grondig onderzoek volgens haar nooit van de grond is gekomen.
-
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
Onderzoek naar misbruik Joris Demmink gestopt
Het strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid van voormalig topambtenaar Joris Demmink bij het misbruiken van twee minderjarige Turkse jongens is gestopt. Door de weigering van Turkije om mee te werken, kunnen enkele getuigen niet gehoord worden en is het onderzoek definitief afgerond. In juni zal besloten worden of er genoeg bewijs is voor een strafzaak of niet. -
Imagoschade op de werkvloer: schuld bekennen of niet?
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts vertellen.